Innovatie

IT Academy Noord-Nederland integreert generatieve AI in opleidingsaanbod

IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool, implementeert generatieve AI in het opleidingsaanbod. In de opleiding Data Science zal het onderwerp in zowel theorie- als praktijklessen uitgebreid aan bod komen.


Leestijd: 1 minuut

Generatieve AI is technologie die zelf content genereert op basis van bestaande data. Hierbij kan je denken aan het genereren van tekst, afbeeldingen en audio. Het gaat een stap verder dan machine learning, waarbij software getraind wordt om bijvoorbeeld dieren op afbeeldingen te herkennen. Generatieve software is in staat om nieuwe afbeeldingen met dieren erop te genereren.

De onderliggende technologie die hiervoor wordt gebruikt, is deep learning: een complexe technologie gebaseerd op de werking van het menselijke brein. Generatieve AI ontwikkelt zich ontzettend snel, waardoor data-wetenschappers, maar ook organisaties en bedrijven niet meer om bijvoorbeeld Chat GPT, Midjourney of andere vergelijkebare AI-software heen kunnen.

Machine learning is al sinds het begin van de opleiding Data Science van de IT Academy een onderdeel van de opleiding. Daar wordt nu ook generatieve AI aan toegevoegd. “Alhoewel data science en (generatieve) AI bestempeld kunnen worden als twee aparte disciplines, heeft het ook veel overlap”, meldt de IT Academy. “Bij data science ligt de focus op het gebruik van statistische analyses en het ontdekken van patronen in grote datasets. Op basis van deze informatie kunnen bijvoorbeeld voorspellingen worden gedaan voor de toekomst. Het gebruik van generatieve AI-modellen of software is dan ook waardevolle toevoeging aan het vakgebied.”

Opleidingsaanbod IT Academy

Generatieve AI zal in de opleiding zowel in de theorie als in de praktijk uitgebreid aan bod komen. In maart 2024 start de volgende editie van de opleiding Data Science. Meer informatie hierover is te vinden op de opleidingspagina van IT Academy Noord-Nederland.