Innovatie

Kabinet kijkt toch naar mogelijkheid voor kerncentrales in de Eemshaven

In het onderzoek naar een passende plek voor twee kerncentrales in Nederland, moet de Eemshaven toch als optie worden meegenomen. Dat laat minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer weten.


Leestijd: 1 minuut

In een eerdere brief in november liet minister Sophie Hermans nog weten dat ze wilde onderzoeken of de Eemshaven buiten beschouwing zou kunnen blijven. Maar uit een onderzoek dat ze heeft laten doen door de landsadvocaat, blijkt dat de Eemshaven toch als optie open moet blijven.

Komend jaar moet worden uitgewezen of er eventuele locaties in het gebied van de Eemshaven zijn waar twee kernreactoren kunnen worden gebouwd.

Dilemma

In de brief laat Hermans weten dat het kabinet ‘zich bewust is van de gevoeligheden in Groningen.’ Het meenemen van de Eemshaven in het onderzoek, omschrijft ze als ‘dilemma voor het kabinet.’ “Enerzijds vindt het kabinet het niet gepast de Eemshaven te onderzoeken gelet op de afspraken die gemaakt zijn om de Eemshaven te schrappen als waarborggebied. Anderzijds vindt het kabinet zorgvuldigheid en robuuste besluitvorming cruciaal”, schrijft Hermans. “Het niet onderzoeken van het gebied de Eemshaven zou leiden tot te groot juridisch risico, waarbij uiteindelijk het projectbesluit door de Raad van State vernietigd zou kunnen worden.”

De provincie Groningen en de gemeente het Hogeland zijn tegen een kerncentrale in de Eemshaven, ook met het oog op de aardbevingen door gaswinning in het gebied.

Vier kerncentrales

Het kabinet heeft in het regeerprogramma aangegeven in plaats van twee, vier nieuwe kerncentrales in Nederland te willen bouwen. Ze maken de keuze voor kernenergie als belangrijk onderdeel van het toekomstige klimaatneutrale energiesysteem in Nederland. Voor het kiezen van de locatie of locaties start het kabinet de projectprocedure Nieuwbouw Kerncentrales. De minister zal daarbij ook naar de Eemshaven kijken.