Miljarden jaren van evolutie hebben heel wat slimme oplossingen opgeleverd voor problemen waar wetenschappers en ontwerpers nu tegenaan lopen. Niet zo gek dus dat zij de natuur gebruiken als inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijken we naar het vlieggedrag van vogels en het zwemgedrag van vissen voor toepassingen in de luchtvaart of op zee. In het Kenniscafé van donderdag 11 februari spreekt Lemke Kraan met Marleen Kamperman, Eize Stamhuis en Tjeerd Veenhoven over hoe de natuur als voorbeeld dient voor nieuwe technologieën. Het Kenniscafé begint om 17.00 uur en is via livestream te volgen op www.sggroningen.nl.
Natuur als inspiratie
Hoe kan de natuur de mens een handje helpen? Wetenschappers en ontwerpers doen dat bijvoorbeeld door chemische functies uit biologische systemen te kopiëren; zo diende het hechtingssysteem van een mossel als voorbeeld voor waterbestendige lijm. Ook voor veel technologische problemen kunnen we spieken bij de natuur.
Zo kijken we naar het vlieggedrag van vogels en het zwemgedrag van vissen voor toepassingen in de luchtvaart of op zee. Zijn al deze innovatieve oplossingen die we zo kunnen afkijken te mooi om waar te zijn? Of zouden we juist meer moeten kijken naar de natuur voor inspiratie? Wat zijn de valkuilen bij het imiteren van natuurlijke uitvindingen?
In dit Kenniscafé spreekt Lemke Kraan met Marleen Kamperman, hoogleraar aan de RUG gespecialiseerd in materiaalkunde en polymeerchemie, zij gebruikt de natuur als inspiratiebron bij het ontwikkelen van nieuwe materialen; Eize Stamhuis, universitair hoofddocent Experimentele Marine Zoology & Biomimetica aan de RUG, als onderzoeker heeft hij zich gespecialiseerd in biofysica van zwemmende vissen en vliegende vogels; en Tjeerd Veenhoven, industrieel ontwerper, in zijn studio in Groningen ontwerpt hij met zijn team waardeketens van ruwe materialen uit de natuur tot duurzame eindproducten.
Elke maand zijn er bijeenkomsten in het Kenniscafé met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science Linx en Forum Groningen.