Op het NeuroImaging Center van het UMCG werden proefpersonen in een fMRI-scanner geplaatst. Dit is een scanner waarbij met behulp van een computer een driedimensionaal beeld kan worden gegeven van de hersenactiviteit. Tijdens de scan kregen de personen een drie seconden durend filmpje te zien van een acteur die een slok neemt uit een kopje en daarna een zeer vies gezicht trekt. Daarna moesten de proefpersonen een aantal passages lezen waarin bijvoorbeeld een vieze dronkenlap tegen de ik-persoon aanbotst en vervolgens begint te kokhalzen. Ze moesten zich hierbij voorstellen dat er stukjes braaksel in hun mond terechtkwamen. Als laatste moesten de proefpersonen vies smakende drankjes proeven.
Uit onderzoek van de data uit de fMRI-scan kon worden opgemaakt dat bij alle drie de proeven hetzelfde deel van de hersenen werd geprikkeld, namelijk de Anterior Insula. Dit is het gebied in de hersenen dat ons gevoel van weerzin bevat.
Innovatie
Onderzoekers UMCG: "Lezen net zo opwindend als film kijken"
Het lezen van een spannende passage in een boek is net zo opwindend als het kijken naar een spectaculair filmfragment. Dat hebben wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aangetoond. Uit onderzoek van Mbemba Jabbi en Christian Keysers blijkt dat het lezen over menselijke emoties dezelfde hersenregionen stimuleert als het zien van geëmotioneerde gezichtsuitdrukkingen.
Leestijd: 1 minuut