Innovatie

Maatregelen Groningen tegen klimaatverandering vanmiddag in Raadscommissie

B en W van Groningen willen maatregelen nemen tegen klimaatverandering. Deze moeten zorgen voor extra productie van elektriciteit uit zon en wind, en de overgang van aardgas naar duurzame vormen van verwarming. De plannen zijn de bijdrage van de gemeente Groningen aan het landelijk klimaatakkoord. Vanmiddag komen de voorstellen aan de orde tijdens een Raadscommissievergadering die deze keer weer wordt gehouden in het provinciehuis.


Leestijd: 2 minuten

GroenLinks wil provinciaal transitiefonds voor boeren in Groningen
GroenLinks wil provinciaal transitiefonds voor boeren in Groningen

De Groningse gemeenten, de provincie en de twee waterschappen in de provincie Groningen doen samen een ‘Gronings bod’ om als regio een deel van de landelijke klimaatdoelstellingen te halen. Dit bod van de regio Groningen heet de Regionale Energiestrategie (RES) Groningen. Het Klimaatakkoord streeft naar landelijk 35 terawattuur (TWh) elektriciteit in 2030 uit windenergie en zonne-energie op land. De regio Groningen wil 5,7 TWh voor haar rekening nemen. Daarvan is het aandeel van de gemeente Groningen 0,5 TWh.

“Het is van belang dat wij als gemeente Groningen, met een hoge elektriciteitsvraag, ons aandeel in duurzame energie leveren”, zegt het college van B&W. Alle betrokken partners in Groningen moeten akkoord gaan met het RES Groningen. Als het kan vóór 1 juni als het Groningse ‘bod’ aan het Landelijk Programma RES (NPRES) zou moeten worden aangeboden. Vanwege de coronacrisis is uitstel tot 1 oktober mogelijk. Maar het NPRES vindt dat in verband met de doelstellingen en planning van het Klimaatakkoord niet wenselijk.

Het RES Groningen, als onderdeel van het Klimaatakkoord, is bedoeld om de klimaatveranderingen tegen te gaan. Een ander punt op de agenda gaat over maatregelen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen die al gaande zijn. Want het wordt al warmer, droger, maar tegelijkertijd natter en extremer. “Hoe willen we Groningen voorbereiden op het veranderende klimaat en welke aanpassingen zijn hierbij nodig?”, vraag het college zich af.

Het college wil met maatregelen Groningen in 2050 klimaatbestendig hebben. Met als doelstellingen: het voorkomen van wateroverlast en hittestress, verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en extra bescherming van “kwetsbare groepen als ouderen”. Om dit te bereiken heeft het college een zogeheten Uitvoeringsagenda gemaakt die de raad bespreekt en waarover de raadsleden ’s avonds besluiten.

Vanwege de coronacrisis kan er bij de vergaderingen en het Vragenuurtje geen publiek bij zijn. Alles wordt wel live uitgezonden op de website van de gemeenteraad: gemeenteraad.groningen.nl.

Groningse raadsleden tijdens een recente vergadering in het provinciehuis ( foto: gemeente Groningen).
Groningse raadsleden tijdens een recente vergadering in het provinciehuis ( foto: gemeente Groningen).