Innovatie

Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta

Tijdens de races van Solar Sport One, komende vrijdag in de grachten van Groningen, vaart voor het eerst een waterstof-raceboot mee. Olympiër Melvin Twellaar gaat tijdens de race-dag een krachtmeting aan met de waterstofboot De jaarlijkse solar boat-race in Groningen is omgedoopt in ‘New Energy Regatta’ en is een inspirerende manier om technische innovaties in energie en maritiem te koppelen aan onderwijs, praktijk en sport.


Leestijd: 1 minuut

Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta
Mens tegen machine: Olympisch roeier tegen waterstofboot in New Energy Regatta

De race op vrijdag is voor publiek de hele dag te volgen via livestream, in verband met corona. Solar-teams uit binnen- en buitenland doen mee aan de race. De New Energy Regatta is een initiatief van Solar Sport One en Gemeente Groningen in samenwerking met New Energy Coalition.

Voorafgaand aan de race is op donderdag 23 september op het terrein van EnTranCe/Zernike Campus Groningen een voorbeschouwing met botenkeuring en inspiratie-evenement voor deelnemers, bedrijven en race-entourage. Meer informatie op www.newenergyregatta.nl  

Olympiër Melvin Twellaar gaat tijdens de race-dag een krachtmeting aan met de waterstofboot. Verder staan op het raceprogramma onder meer de ‘endurance’ (wie komt het verst op de aandrijving), een topspeedrace en slalom. Gevaren wordt vanaf het Eemskanaal en in de diepenring van Groningen ter hoogte van het Groninger Museum en het boothuis van roeivereniging De Hunze.

Waterstof-raceklasse

Tijdens het tweedaagse evenement krijgen scholieren, studenten, onderzoekers en bedrijven de kans om de techniek van de boten te bekijken, worden belang en mogelijkheden van waterstof onderstreept en gaan de teams met hun boten de strijd met elkaar aan.

De V10 H2c waterstofboot is ontwikkeld door Stichting Solar Sport One en partners en gebouwd door een multidisciplinair team van studenten van ROC Alfa-college in samenwerking met toeleverende bedrijven. Het Alfa-college uit Groningen doet als eerste waterstofteam mee aan het evenement. In de toekomst hoopt de organisatie een volwaardige waterstof-klasse in de race op te nemen.

Hydrogen Valley

Dit evenement wordt georganiseerd door Solar Sport One, Gemeente Groningen en New Energy Coalition in samenwerking met ROC Noorderpoort, Bedrijvenvereniging WEST, Stork, Central Industry Group CIG, Gasunie en Enablemi.