Innovatie

Minima-campingbaas, exoskeletpionier en handbalster genomineerd voor titel Groninger van het Jaar

Campingbaas Appie Wijma, exoskeletpionier Dennie Jager en handbalinternational Lois Abbingh zijn genomineerd voor de titel van Groninger van het Jaar 2019. Dat is een verkiezing van RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Minima-campingbaas, exoskeletpionier en handbalster genomineerd voor titel Groninger van het Jaar
Minima-campingbaas, exoskeletpionier en handbalster genomineerd voor titel Groninger van het Jaar

De luisteraars en kijkers van RTV Noord konden de afgelopen weken Groningers nomineren, die volgens hen in aanmerking moesten komen voor de titel. In totaal kwamen er 3500 nominaties binnen: van bekende en onbekende Groningers tot familieleden en gewaardeerde buren, aldus RTV Noord. De drie Groningers met de meeste nominaties gaan nu met elkaar de strijd aan. 

Appie Wijma en Dennie Jager
Campingbaas Appie Wijma kreeg veel belangstelling voor zijn minimacamping. Mensen met een kleine beurs konden bij hem op de camping in Opende gratis kamperen. Dennie Jager liep een aantal jaren geleden een dwarslaesie op bij een ongeluk en hij kreeg de kans om met een exoskelet weer te kunnen lopen. Nu heeft hij de stichting Walk On opgezet, waarbij hij strijdt voor erkenning van het exoskelet als medisch hulpmiddel. 

Handbalster Lois Abbingh
De Groningse handbalinternational Lois Abbingh bezorgde Nederland begin december de wereldtitel. Ze benutte in de laatste seconde van de WK-finale een 7-meterworp, waarmee ze Oranje naar het goud gooide. En dat was een primeur, want de handbaldames werden nog nooit wereldkampioen. Abbingh werd overigens ook nog topscorer van het WK. 

Eindronde
Alle inwoners van Groningen kunnen tot 27 december stemmen op de drie genomineerden. Om 18.00 uur sluiten de online stembussen. Als de stemmen zijn geteld, wordt de winnaar bekend gemaakt. In de afgelopen vier jaar ging de prijs van Groninger van het Jaar naar Pieter Smit (2018), Freek de Jonge (2017), Henry Hoving en Kevin Roggeveld (2016) en Hans Nijland (2015).