Bloedvergiftiging, in medische wereld ook wel sepsis genoemd, is een verstoorde afweerreactie op een infectie. Deze reactie kan leiden tot orgaanfalen en in sommige gevallen tot overlijden. Om de schade aan de organen te beperken en daarmee de overlevingskans te verhogen is het van belang om sepsis in een vroeg stadium te herkennen en te bestrijden met antibiotica, infuusvloeistoffen en, indien noodzakelijk, opname op de intensive care.
Op dit moment is er nog geen behandeling die orgaanfalen door sepsis kan voorkomen of genezen. Daar lijkt nu mogelijk verandering in te komen. Het is UMCG-onderzoekers gelukt om met een nieuw ‘winterslaapmedicijn’ muizen met sepsis te beschermen tegen orgaanfalen.
Of het medicijn ook effectief is bij mensen weten de onderzoekers nog niet. Daar is nog veel onderzoek voor nodig. Eerst moet nog onderzocht worden op het medicijn veilig is voor mensen en pas daarna kunnen onderzoekers kijken of het medicijn effectief is in de bestrijding van orgaanfalen bij sepsis.
Innovatie
Nabootsen winterslaap helpt mogelijk tegen orgaanfalen bij bloedvergiftiging
Nieuw medicijn beschermt mogelijk tegen orgaanfalen bij bloedvergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG. Het medicijn bootst de mechanismen van een winterslaap na.
Leestijd: 1 minuut