Innovatie

Nieuw top-centrum UMCG voor onderzoek naar darmbacteriën 

Groningen is een onderzoekscentrum rijker dat zich richt op micro-organismen (bacteriën en virussen) in de darmen. Het betreft een specialistisch centrum met de meest hoogwaardige kennis die er op dit moment beschikbaar is, naar de vraag welke rol darmbacteriën spelen in het gezond houden van het lichaam.


Leestijd: 2 minuten

Het gaat om de ‘Microbioom Hub’: een faciliteit met state-of-the-art technologie waarin alle UMCG-expertise op het gebied van microbioomonderzoek samenkomt. Dit zorgt voor nieuwe mogelijkheden in onderzoek en maakt nieuwe samenwerkingen mogelijk, zowel met UMCG-onderzoekers als met externe onderzoekers en bedrijven.  

Het onderzoek in de Microbioom Hub heeft één duidelijk doel: aanknopingspunten bieden om de volksgezondheid te verbeteren. Elk mens heeft een microbioom: dit is de samenstelling van micro-organismen (bacteriën en virussen) in je darmen. Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in het gezond houden van ons lichaam.

Ook heeft het microbioom invloed op het ontstaan en verloop van verschillende ziekten. De samenstelling van het microbioom is bij iedereen anders en kan veranderen, bijvoorbeeld door medicijnen, maar ook door wat je eet. Daarom is het microbioom een zeer interessant aanknopingspunt voor preventie en behandeling van ziekten.  

 Microbioom-onderzoek 

Inzicht in hoe het microbioom bijdraagt aan gezondheid en ziekte leidt tot nieuwe mogelijkheden om patiënten te behandelen en het ontstaan van ziekten te voorkomen. In het UMCG wordt daar al jaren veel baanbrekend onderzoek naar gedaan. In deze nieuwe faciliteit kunnen onderzoekers nu voortbouwen op die kennis en het onderzoek naar een hoger niveau tillen.  

In de nieuwe faciliteit zijn drie gloednieuwe laboratoria met de nieuwste technologie naast elkaar gebouwd. Hierdoor kunnen onderzoekers slim en snel met elkaar samenwerken. Ook is er kantoorruimte, waardoor mensen die data analyseren achter de computer, snel kunnen schakelen met de mensen op het lab.  

Samenwerken met onderzoekers en bedrijven 

De microbioomhub is opgericht door onderzoekers van de afdelingen Maag- Darm- en Leverziekten, Medische Microbiologie en Infectiepreventie, en Genetica. Eerst zullen de deskundigen van deze afdelingen samen in de hub werken, maar na een inwerkperiode staan zij open voor samenwerkingen met andere onderzoekers en bedrijven, zowel binnen als buiten het UMCG. 

Symposium  

Woensdag 29 november was er in het UMCG ook een symposium ter ere van de opening van de Groningen Microbioomhub, waar verschillende experts op het gebied van microbioomonderzoek lezingen gaven. Tijdens het symposium werd de hub geopend door de decaan van het UMCG, Wiro Niessen.