"Het Tschumipaviljoen is een fantastische plek voor beeldende kunst, projecten uit het verleden hebben dat bewezen", zegt Nicoline Wijnja, projectleider bij Kunstpunt Groningen. Sinds 1995 zijn er jaarlijks, onder leiding van de stichting Tschumipaviljoen, verschillende multimedia-projecten van kunstenaars uit binnen- en buitenland in getoond. Vanaf 2022 wordt het Tschumipaviljoen geprogrammeerd door Kunstpunt.
De Glass Video Gallery, zoals het Tschumipaviljoen ook wel genoemd wordt, is ontworpen door de architect Bernard Tschumi in het kader van de manifestatie What a Wonderful World (1990). Het maakte onderdeel uit van een serie paviljoens, waarvan nu nog twee aanwezig zijn in de stad: de Videobusstop van Rem Koolhaas aan het Emmaplein en het Tschumipaviljoen aan het Hereplein.
De bijzondere architectuur is een inspiratiebron voor kunstenaars en architecten. Wijnja: "We vragen kunstenaars om met hun werk te reageren op het gebouw en omgeving en uitstraling te geven aan het plein. Naast (inter)nationale kunstenaars focussen we de komende tijd op kunstenaars uit het noorden van het land. Veel kunstenaars willen in de publieke ruimte werken. Voor hen is het Tschumipaviljoen een geweldig podium waarop zij zich kunnen manifesteren. Het staat bovendien midden in de stad en is zichtbaar voor iedereen."
Begin september is het paviljoen een weekend lang ‘van’ kunstenares Martina Dal Brollo (Trento, Italië, 1990). Welke verhalen huizen in de rivieren en kanalen aan de rand van Groningen (stad)? Welke toekomst geeft ons stedelijk afval prijs? Met deze vragen in haar achterhoofd startte Dal Brollo met Con-temporary Studio Space: een kunstproject waarmee ze hoopt onze kijk op afvalmateriaal te veranderen.
Voor haar project maakte Dal Brollo samen met kunstenaar (en zus) Michela een reis langs het Reitdiep. Ze kozen voor een duurzame manier van reizen: fietsen. Eén fiets was hierbij ook nog eens uitgerust met een aanhanger, die diende als een mobiele studio. Onderweg verzamelden ze verhalen, afval en gegevens die de basis vormen voor de installatie in het Tschumipaviljoen, waar hun reis ten einde komt.
De fietsen waarmee ze op pad gingen zijn onderdeel van de installatie en worden ingezet om energie op te wekken voor een filmprojector. Het publiek wordt hierbij uitgenodigd plaats te nemen op de fietsen, zodat zich tijdens het fietsen het verhaal van de reis langs het Reitdiep ontvouwt. Pop-up-installatie Con-temporary Studio Space is te bezoeken op vrijdag 2 en zaterdag 3 september van 20.30 tot 22.30 uur.
De expositie van kunstenares Rosa Everts (Groningen, 1986) opent op vrijdag 23 september, maar de voorbereidingen starten al eerder. Passanten van het Tschumipaviljoen vormen namelijk het uitgangspunt voor haar nog te realiseren kunstwerk. Vanaf maandag 5 september zal Everts aan het werk zijn in het paviljoen en voorbijgangers uitnodigen om te poseren. Met hun silhouetten zal ze vervolgens de wanden van het glazen paviljoen beplakken. In de loop van drie weken zal er zo een werk ontstaan dat een weerspiegeling is van de dynamische omgeving van het Tschumipaviljoen met al haar voorbijgangers.
Foto: Jenne Hoekstra
Innovatie
Nieuwe kunstprojecten in Tschumipaviljoen bij Hereplein
Vanaf september zal in het glazen paviljoen aan het Hereplein weer kunst te zien zijn. Het nieuwe seizoen opent met een pop-upinstallatie van Martina Dal Brollo in het eerste weekend van september. Daarna volgt Rosa Everts: in haar expositie staat de dynamische omgeving van het Tschumipaviljoen en haar voorbijgangers centraal.
Leestijd: 2 minuten