Innovatie

Nieuwste onderwijscampus van Groningen in aanbouw

In het kerngebied van het aardbevingsgebied in Noord-Oost Groningen in Appingedam start binnenkort de bouw van een unieke aardbevingsbestendige en duurzame onderwijscampus. In de Eemsdelta Campus worden drie middelbare scholen en een cultuur- en een sportcluster voor de regio ondergebracht.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe Campus Eemsdelta moet kennis-impuls opleveren aan noord-Groningen
Nieuwe Campus Eemsdelta moet kennis-impuls opleveren aan noord-Groningen

De bouw van de campus is na de aanbesteding gegund aan BAM Bouw en Techniek, binnen het beschikbare budget van € 35.500.000.  “De bouw is aanbesteed binnen de begroting, dat betekent dat we ons nu kunnen concentreren op het realiseren van de droom”, aldus Klaas Reinders, directeur van het Projectbureau nieuwbouw Onderwijscampus. Naar verwachting opent de onderwijscampus in het schooljaar 2022/2023 haar deuren. De bouw start deze maand.

Regionaal Hart
De Eemsdelta Campus zal niet alleen op het gebied van hoogwaardig onderwijs een impuls voor de regio betekenen, maar ook wat betreft sport, verenigingsleven en cultuur. Op de campus is ruimte voor 1.700 leerlingen van vier scholen: de George Martens School, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, het Theda Mansholt College en Noorderpoort.

Het gebied rondom de onderwijscampus wordt ontwikkeld tot een educatief landschap: een ruimte voor onderwijs, recreatie, sport en samenwerkingsvormen tussen de scholen, verenigingen en bedrijven uit de regio. Daarmee wordt de Eemsdelta Campus een regionaal hart voor jong en oud. Op www.eemsdeltacampus.nl zijn de ontwikkelingen van dit unieke project in de Eemsdelta regio te volgen.

De succesvol verlopen aanbesteding is volgens Reinders het resultaat van hechte samenwerking tussen de opdrachtgever Stichting VO Eemsdelta en het ontwerpteam onder directie van De Unie Architecten, met positieve betrokkenheid van de gemeentes Delfzijl en Appingedam. “We hebben met zijn allen hard gewerkt aan het haalbaar maken van de ambities”, vertelt Reinders, “Dat heeft een gedetailleerd ontwerp opgeleverd dat echt van alle partijen samen is. Daarmee is voor BAM Bouw en Techniek ook helder wat er verwacht wordt tijdens de bouw en hebben ze een goed aanbod kunnen doen."