Innovatie

Noorse elektriciteit stroomt veilig tot Eemshaven en verder Nederland in

De Eemshaven is nu echt hard op weg de belangrijkste plaats te worden waarvandaan elektriciteit naar de rest van Nederland wordt verstuurd. Niet alleen staat er al een elektrische centrale en zijn er twee enorme centrales in aanbouw, sinds deze week landt er ook ‘witte’ stroom aan afkomstig uit Noorwegen. Tot nu toe verloopt de aanlanding uitstekend.


Leestijd: 1 minuut

De langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld is dinsdag in gebruik genomen. De kabel ligt tussen de Groningse Eemshaven en het Noorse Feda en is 580 kilometer lang. Dat meldt netbeheerder TenneT.

De zogenoemde NorNed-kabel is een gezamenlijk project van de landelijke netbeheerders van Noorwegen en Nederland. Marktpartijen kunnen via deze weg elektriciteit importeren en exporteren. Het project kostte zeshonderd miljoen euro. De kabel heeft een capaciteit van zevenhonderd megawatt en weegt 47 duizend ton.

Volgens TenneT levert de NorNed-kabel veel voordelen op voor zowel producenten als consumenten. "Dankzij NorNed zal er meer internationale handel plaatsvinden en hierdoor ontstaan stabielere elektriciteitsprijzen in Noordwest-Europa. De NorNed-kabel vormt een belangrijke fysieke schakel op de weg naar één sterke Europese elektriciteitsmarkt", zegt algemeen directeur Mel Kroon.