Innovatie

Onderzoek: jonger naar de tandarts, later minder gaatjes

Kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje – gemiddeld rond 6 maanden – naar de tandarts worden verwezen, hebben op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes dan kinderen die pas later voor het eerst mondzorg krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit.


Leestijd: 1 minuut

Foto | UMCG
Foto | UMCG

Kwart vijfjarigen heeft gaatjes

Van de schoolgaande kinderen (4-12 jaar) in Nederland gaat 93 procent jaarlijks naar de tandarts. Van kinderen tussen 0 en 4 jaar oud is dat maar 38 procent. Op die leeftijd beginnen echter al wel gaatjes te ontstaan, die later kunnen uitgroeien tot grotere gaatjes. Ongeveer een kwart van de kinderen in Nederland heeft al op vijfjarige leeftijd gaatjes of gevulde gaatjes.

Tijdens het onderzoek werden ouders die met hun 6 maanden oude baby op het consultatiebureau kwamen, verwezen naar de tandarts of mondhygiënist. Dat had effect. De vijfjarige kinderen die wel op jonge leeftijd naar de tandarts zijn verwezen, hadden zo’n 20 procent minder beginnende gaatjes dan kinderen uit de controlegroep.

Eerste bezoeken gericht op ouders

Tijdens die eerste paar bezoeken aan de tandarts kan het jonge kind wennen aan de omgeving bij de tandarts of mondhygiënist, de stoel en de geluiden. Maar die eerste bezoeken zijn misschien nog wel meer gericht op de ouders. Zij worden voorgelicht over het belang van goede mond-zelfzorg: regelmatig poetsen met fluoridetandpasta, gezonde voeding, en niet teveel eet- en drinkmomenten op een dag die gaatjes kunnen veroorzaken.

Het onderzoek, GigaGaaf!, is een onderzoeksproject van het UMCG in samenwerking met TNO Child Health en Erasmus School of Health Policy & Management, Jeugdgezondheidszorgorganisaties in Den Haag, Oost-Groningen en Coevorden, en verschillende mondzorgpraktijken in Den Haag, Oost-Groningen en Coevorden. Het onderzoek is gefinancierd door samenwerkingsverband ZonMw. In dit onderzoek werd een samenwerking tussen consultatiebureaus en de mondzorgprofessionals opgebouwd.