Innovatie

Onderzoek RUG: Port blijkt vaak jonger dan etiket vermeldt

De leeftijd op de etiketten van portwijnen blijkt vaak niet te kloppen. In meer dan de helft van de gevallen blijkt de port jonger te zijn dan op het etiket wordt vermeldt. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar de werkelijke leeftijd van 10 en 20 jaar oude Tawny ports.


Leestijd: 2 minuten

Onderzoek RUG: Port blijkt vaak jonger dan etiket vermeldt
Onderzoek RUG: Port blijkt vaak jonger dan etiket vermeldt

De vermelde leeftijd kan effect hebben op de prijs van de port. Oudere port is namelijk vaak lekkerder en ook duurder. Een 20 jaar oude port kost tussen de 30 en 35 euro. 

Onderzoek naar de exacte leeftijd

Het CIO verrichtte het onderzoek voor het programma Meldpunt, dat wilde weten of de rijpingsleeftijd zoals vermeld op het etiket correct was. Met behulp van koolstof-14 metingen stelden de onderzoekers de exacte leeftijd van twintig Tawny portwijnen vast. Koolstof-14 is een organische stof die in piepkleine hoeveelheden in wijn zit, doordat de druiven de stof opnemen tijdens de groei. Door de hoeveelheid te meten kunnen de onderzoekers, met een nauwkeurigheid van twee jaar, vaststellen wanneer de druiven zijn gegroeid. 

Vaak jonger dan op het etiket

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij veertien van de twintig onderzochte portwijnen de leeftijd op het etiket niet klopt. Vier ervan zijn ouder dan het etiket vermeldt, tien ervan zijn jonger. 

De meest extreme afwijkingen zijn aangetroffen bij de merken Royal Oporto, Lagarada en Varossio. Dat laat Meldpunt weten. De port van die merken heeft geen 10 jaar gerijpt op eikenhouten vaten, zoals het etiket aangeeft, maar slechts 2½, 3 en 4 jaar. De leeftijd van de A-merken zoals Grahams, Taylors, DOW en Warre komen wel keurig overeen met wat er op het etiket wordt beweerd. Het zijn vooral de huismerken en B-merken die blijken te sjoemelen, volgens Meldpunt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee onderzochte Tawny portwijnen, beide van Kopke, wel suikers van de verwachte leeftijd bevatten, maar te jonge ethanol. Deze sterke verjonging zou zich voor kunnen doen wanneer vrijwel alle ethanol in de portwijn vlak voor het bottelen vervangen wordt door hele jonge ethanol. Een andere optie voor het constateren van te jonge ethanol op basis van 14C metingen, is dat er een kleine hoeveelheid fossiele (synthetische) ethanol aan de portwijn is toegevoegd.