Innovatie

Onderzoek RUG: Test maakt uitstrijkje betrouwbaarder

Een extra test maakt de uitslag van de uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker betrouwbaarder. Jaarlijks krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen in Nederland die vorm van kanker. Om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, kunnen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke vijf jaar een uitstrijkje laten maken. De uitslag daarvan klopt niet altijd en daar moet een DNA-test verandering in brengen.


Leestijd: 1 minuut

Onderzoeker Nan Yang ontdekte een makkelijk uit te voeren DNA-test die kan worden uitgevoerd op de al afgenomen uitstrijkjes. Yang promoveert maandag op dat onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo liet de universiteit dinsdag weten. Zij onderzocht een paar honderd vrouwen.

Bovendien kan de test worden gebruikt samen met een andere test die het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (HPV) aantoont, zodat in een eerder stadium de kanker wordt opgespoord. Het HPV-virus hoeft niet per se tot kanker te leiden. De test geeft uitsluitsel of de vrouw zich ongerust moet maken of niet.
Het voordeel van het onderzoek naar het erfelijke materiaal is dat als de test positief is, het ook absoluut zeker is dat er onrustige cellen zijn, liet een woordvoerster van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weten. ,,Dit geldt niet voor het uitstrijkje.”