Innovatie

Onderzoek UMCG: alcohol drinken tegen trillende handen?

In Nederland zijn er 500.000 mensen voor wie trillende handen en onderarmen een dagelijks fenomeen is, terwijl ze geen onderliggende ziektes zoals parkinson hebben. Dit heet essentiële tremor. Promovenda Sarah Jonker en geneeskundestudent Patrick Barkhuis van de afdeling neurologie van het UMCG gaan onderzoeken welke invloed alcohol heeft op deze aandoening. Zo hopen ze uit te vinden waar het mis gaat in de hersenen van deze patiënten.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Tiana via Pexels
Foto | Tiana via Pexels

De oorzaak van essentiële tremor staat niet vast. Wel is duidelijk dat de kleine hersenen van patiënten een rol spelen. Deze zijn overactief. Alcohol vermindert de activiteit van de kleine hersenen en dit zorgt voor iets minder dan de helft van de patiënten met essentiële tremor dat het trillen tijdelijk vermindert. Bij de andere helft heeft alcohol geen effect. In hun onderzoek willen Jonker en Barkhuis erachter komen wat dit verschil veroorzaakt. 

Deelnemers komen twee keer langs voor het onderzoek: een keer krijgen ze een alcoholische consumptie en de andere keer een alcoholvrije. De onderzoekers gebruiken gin omdat het verschil van de alcoholhoudende en alcoholvrije variant nauwelijks te proeven is. Tijdens het onderzoek moeten deelnemers eerst een vragenlijst invullen en een spiraal tekenen. Na de consumptie van (alcoholvrije) gin tekenen ze weer een spiraal. Bij velen is de tweede tekening aanzienlijk beter.

MRI-scans

Door middel van MRI-scans kijken Jonker en Barkhuis hoe verschillende hersengebieden met elkaar communiceren. Zo trachten ze te achterhalen wat het verschil is tussen de patiënten die een positief effect ervaren van alcohol en de patiënten die dat niet hebben. 

Voor het onderzoek zoeken Jonker en Barkhuis 60 deelnemers: 20 patiënten met essentiële tremor waarbij alcohol de klachten vermindert, 20 patiënten waarbij alcohol geen effect heeft op de klachten, en 20 deelnemers zonder essentiële tremor. De laatste groep dient als controlegroep voor het onderzoek. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via baret@neuro.umcg.nl