Vier onderzoekers van het UMCG stappen binnenkort op de fiets naar een congres in Praag. Ze leggen daarmee een tocht van bijna 800 kilometer in vier dagen af. De onderzoekers willen met hun actie laten zien dat je ook op een andere manier kunt reizen dan per vliegtuig.
Op 20 mei is er in Praag een congres over hartfalen. Vaak stappen medici in het vliegtuig voor het bezoeken van zo’n congres, maar ze zeven jonge onderzoekers van het UMCG vinden dat het anders moet. ‘Veel artsen en wetenschappers zoals wij reizen de wereld rond per vliegtuig om congressen bij te wonen’, zegt assistant professor Nils Bömer. ‘Te vaak en te makkelijk wordt er dan voor het vliegtuig gekozen.’ Om milieuvriendelijkere opties onder de aandacht te brengen, gaan Bömer en drie collega’s van hem daarom met de fiets naar Praag. Drie andere collega’s volgen hen en zorgen voor alle benodigdheden onderweg.
CO2-Footprint van andere deelnemers compenseren
‘Naast bewustwording willen we ook daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van het congres’, vertelt arts-onderzoeker Marlene Vijver, één van de collega’s die de fietsers onderweg bij gaat staan. ‘Daarom zamelen we geld in om de CO2-footprint van iedere congresbezoeker die wél met het vliegtuig komt, te compenseren. We hebben uitgerekend dat we daarvoor 30.000 euro moeten ophalen. Dat doneren we aan FairClimateFund, een non-profit organisatie die zich inzet voor de bestrijding van klimaatverandering en de bevordering van duurzame ontwikkeling.’
Wie de onderzoekers wil steunen in hun missie kan hier terecht.
Op de foto v.l.n.r.: Suzanne Voorrips (arts-onderzoeker), Nils Bömer (assistant professor), Joost Beusekamp (AIOS) en Bart van Essen (arts-onderzoeker).