Innovatie

Ontwerpers ontwikkelen duurzame verpakkingsmaterialen voor Groningse ondernemers

Verschillende Groningse en Drentse ontwerpers zijn aan de slag met het project Groningen Ontwerpt. Ze ontwerpen duurzame verpakkingsmaterialen voor ondernemers uit de stad. Op zaterdag 25 november, tegelijk met Lutje Lokaal, zullen de verpakkingen gepresenteerd worden in de betreffende winkels. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Bram Eefting
Foto | Bram Eefting

“Veel ondernemers maken gebruik van single use verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan bubbeltjesplastic om breekbare spullen mee te verpakken”, legt Eileen Blackmore van House of Design uit, de initiatiefnemer van Groningen Ontwerpt. “Het doel is om een verpakking te creëren die van waarde op zich is. Zo kunnen we op een concrete manier aan de slag met het verminderen van afvalstromen.”

Binnen het project, dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd, werken ondernemers uit de stad en ontwerpers uit Groningen en Drenthe in koppels samen aan een maatschappelijk vraagstuk dat speelt in en rondom de binnenstad van Groningen. De vorige editie, in 2021, stond in het teken van hittestress.

De ontwerpers zijn Simone Larabi, Sebastiaan Baar, Esmé Hofman, Steven Wobbes, Nicoline Goris, Annemieke van den Berg van Saparoea, Dymh Dressen, Anne Varekamp en Hilja Timmer. De deelnemende ondernemers zijn dit jaar kinderwinkel Hartendief, Mary Jane Schoenenboetiek, juwelier LiAtelier, woonwinkel Laif en Nuver, Van Beek Art Supplies, Diezijner en kledingwinkel KOKOTOKO. Ze zijn gekoppeld aan een ontwerper en werken samen aan een oplossing die bij de winkel past.

Zo wordt er voor Hartendief gewerkt aan een verpakking van afgekeurd kindertextiel. “Door daar een mand van te maken, vormt het niet alleen een waardevolle verpakking, maar ook een uniek product.” Voor het bubbeltjesplastic, dat onder andere wordt gebruikt door Laif en Nuver, wordt gekeken naar een alternatief met onverkocht textiel van een winkel verderop. “Zo kan je als ondernemers ook elkaar helpen.”

Blackmore hoopt het project van dit jaar te kunnen opschalen. “Hoe mooi zou het zijn als we een soort unieke Groningse manier van verpakken kunnen introduceren?”

Maar zover is het nog niet. In de komende weken worden de oplossingen voor de ondernemers verder uitgewerkt. Op 25 november presenteren de ondernemers en ontwerpers hun oplossingen. Bezoekers kunnen bij de deelnemende winkels langsgaan om de oplossingen te zien en met de ontwerpers in gesprek te gaan. Omdat het de tiende editie is, worden ook de oplossingen van de vorige edities gepresenteerd.

Groningen Ontwerpt wordt georganiseerd door House of Design in samenwerking met Laif en Nuver en ontwerpster Anne Varekamp.