Innovatie

Primeur voor Groningen: stad heeft eerste ‘zonnevoetpad’ van Nederland

Een primeur voor de stad: Groningen heeft het allereerste zonnevoetpad van Nederland. Het duurzame voetpad, dat bestaat uit zonnetegels, wekt ongeveer 53.000 kWh stroom per jaar op. Het pad wordt aankomende vrijdag officieel geopend door wethouder Energietransitie Philip Broeksma.


Leestijd: 1 minuut

Primeur voor Groningen: stad heeft eerste ‘zonnevoetpad’ van Nederland
Primeur voor Groningen: stad heeft eerste ‘zonnevoetpad’ van Nederland

Het pad heeft een plekje aan de Kolenkade in Groningen, een zijstraat van de Boumaboulevard, en is zo’n 400 vierkante meter groot. Met 2544 zonnetegels van ieder 35 bij 35 cm wekt het duurzame voetpad ongeveer 53.000 kWh stroom per jaar op. Verder staan er grote groenbakken waar planten en struiken voor verkoeling zorgen tijdens warme dagen.

Wethouder Energietransitie Philip Broeksma: “Dit innovatieve zonnevoetpad draagt bij aan de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te zijn. Het is dubbel duurzaam, want de zonnetegels zijn gemaakt van gerecycled plastic. En er wordt dubbel gebruik van de ruimte gemaakt: het zonnevoetpad wekt stroom op, terwijl er gewoon over gelopen kan worden.”

Het pad maakt onderdeel uit van het Europese project MAKING-CITY, waarin Groningen en het Finse Oulu voorbeeldsteden zijn. Dat betekent dat hier diverse innovaties in de praktijk worden uitgetest. In Groningen zijn de samenwerkingspartners: Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en Grunneger Power.

Het zonnevoetpad is gerealiseerd door BENG Products, Koninklijke BAM Groep en Koninklijke SjoukeDijkstra. De zonnetegels zijn gemaakt in Hongarije door het bedrijf Platio.