Ten eerste moeten moeders niet ongerust worden als kinderen boos worden tijdens een ruzie. Boosheid helpt om uit te drukken wat ze willen. Bovendien herstellen de kinderen snel van een negatieve emotie. Ten tweede moeten moeders zorgen dat hun dochters de ruimte krijgen om hun standpunt duidelijk te maken. Volgens Lichtwark-Aschoff zijn een gevoel van controle en de kans om uit te drukken wat je wilt, de belangrijkste bouwstenen van de autonomieontwikkeling. Ten derde moet de ruzie na afloop weer goedgemaakt worden, en als laatste moeten moeder en dochter de vastgelopen conflictpatronen proberen te doorbreken.
Lichtwarck-Aschoff richtte zich in haar onderzoek op het vastlopen binnen een bepaald conflictpatroon en de manier van ruzie maken. Naast theoretisch onderzoek deed ze twee empirische studies.
Innovatie
Promovenda ontwikkelt ruzieadvies voor moeders en puberdochters
Goed ruziemaken met moeder is belangrijk voor puberdochters. Dat blijkt uit onderzoek van Anna Lichtwark-Aschoff, promovenda aan de RUG. Uit haar onderzoeksresultaten heeft ze vier adviezen voor moeders geventileerd.
Leestijd: 1 minuut