Innovatie

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hernieuwt samenwerking met Universität Oldenburg

De Rijksuniversiteit Groningen heeft vanaf haar oprichting innige banden gehad met Ost-Friesland. Het is dit jaar precies veertig jaar geleden dat de RUG een samenwerking aan ging met de Universiteit in Oldenburg, waardoor die banden inniger werden. Donderdag is er een herdenking van dit veertig jarig jubileum, en bovendien wordt samenwerking tussen de universiteiten van Oldenburg en Groningen officieel hernieuwd


Leestijd: 1 minuut

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hernieuwt samenwerking met Universität Oldenburg
Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hernieuwt samenwerking met Universität Oldenburg

Ter ere van het jubileum wordt er 29 oktober 2020 een gezamenlijke conferentie in Schloss Oldenburg georganiseerd, vooraf gegaan door academische symposia, lezingen en workshops. Vanwege de coronamaatregelen vinden de meeste evenementen online plaats. De Festakt is via een livestream te volgen, zo meldt de RUG op haar website.

De samenwerking tussen beide universiteiten begon in 1980. Tegenwoordig werken de RUG en UOL zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek samen. De medische faculteit in Oldenburg, de European Medical School Oldenburg-Groningen, biedt een grensoverschrijdende geneeskundestudie aan en is daarmee uniek in Europa.

Daarnaast werken Groningse en Oldenburgse wetenschappers samen aan onderzoek, zoals op gebied van waterstof, neuroscience en muziekwetenschap. Bovendien werken de twee universiteiten met hun regionale partners samen in de zorgverlening, zodat ook patiënten in de grensstreek van de Duits-Nederlandse samenwerking kunnen profiteren.

Op donderdag 29 oktober a.s. wordt de 40-jarige samenwerking tussen de universiteiten van Oldenburg en Groningen officieel hernieuwd. Onderdeel van de feestelijkheden is een wetenschappelijk kaderprogramma, waarin de samenwerkingspartners van gedachten wisselen over een keur aan projecten, onderwerpen en strategische keuzes. De meeste activiteiten vinden op deze dag online plaats.

Ceremonie

Het wetenschappelijke programma wordt gevolgd door een ceremonie, Festakt geheten, op Schloss Oldenburg. Tijdens deze ceremonie verlengen de collegevoorzitters prof. dr. dr. Hans Michael Piper en prof. dr. Jouke de Vries de samenwerkingsovereenkomst voor nog eens tien jaar en houdt de Rector Magnificus van de RUG, prof.dr. Cisca Wijmenga, een toespraak (op afstand). De ceremonie is op 29 oktober vanaf 16.00 uur live te volgen via www.rug.nl.