Innovatie

Rijksuniversiteit Groningen start intensieve samenwerking met acht Europese universiteiten

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een nieuwe samenwerkingsvorm gestart met acht andere Europese universiteiten. Die samenwerking biedt Groningse studenten een groot voordeel: ze krijgen automatisch toegang tot de vakken, docenten en hoogleraren van die andere Europese universiteiten.


Leestijd: 1 minuut

Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad
Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad

Het nieuwe samenwerkingsverband luistert naar de naam ‘ENLIGHT’, zo meldt de RUG op haar website.

Bij ENLIGHT zijn de volgende universiteiten aangesloten: de Universiteit van Baskenland (Spanje), de Universiteit van Bordeaux (Frankrijk), de Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), de Nationale Universiteit Ierland Galway, de Universiteit van Göttingen (Duitsland), de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Tartu (Estland), de Universiteit van Uppsala (Zweden) en de Universiteit van Gent (België).

De komende drie jaar richt ENLIGHT zich op vijf thema's die aan de hand van nieuwe soorten onderwijs worden behandeld: klimaatverandering, gezondheid en welzijn, ongelijkheid, digitale revolutie en energie en kringloop.

Op de lange termijn wil ENLIGHT een open gemeenschap zijn tussen de negen universiteiten om te leren, les te geven en samen te werken. Op die manier wil ENLIGHT “studenten als wereldburgers opleiden met de beste kennis en vaardigheden om grote maatschappelijke veranderingen aan te kunnen pakken, gelijkheid te versterken en duurzaamheid te bevorderen”, aldus de RUG.