Innovatie

Royal Avebe en UMCG ontvangen 1,4 miljoen voor innovatief zetmeelproject

Royal Avebe en het UMCG ontvangen ruim 1,4 miljoen euro subsidie vanuit het Europese Just Transition Fund (JTF). Het geld is bedoeld voor Fibers, een project dat zich richt op de productie van voedingsmiddelen op basis van aardappelzetmeel. Daarmee kunnen plantaardige alternatieven voor zuivelproducten duurzamer en gezonder worden geproduceerd.


Leestijd: 1 minuut

Fibers staat voor Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch. Binnen het project wordt aardappelzetmeel van Avebe omgezet in duurzame zetmeelingrediënten. Dat kan worden verwerkt in plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld roomkaas, kwark en yoghurt. Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur, zodat bijvoorbeeld een plantaardige kwark vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft.

Prof. dr. Paul de Vos van het UMCG onderzoekt vervolgens welke gezondheidsvoordelen er zijn. De Vos houdt zich bezig met hoe voeding bij kan dragen aan een verbeterde gezondheid en richt zich daarbij met name op de darm en darmbacteriën. De Vos is ook programmadirecteur en verantwoordelijk voor het programma gezonde voeding binnen het Fascinating-programma: een Gronings initiatief om betere voeding te maken uit circulair geproduceerde landbouwproducten.

Over Royal Avebe

Royal Avebe is een coöperatie van ruim 2.000 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, diervoeding en industriële toepassingen. Het hoofdkantoor staat in Veendam.