Innovatie

RUG begint 'universitaire pabo' in samenwerking met drie hogescholen

De Rijksuniversiteit Groningen start in september 2010 met een Academische opleiding leraar basisonderwijs. Aan deze opleiding werken drie noordelijke pabo’s mee; die van de Hanzehogeschool Groningen, de NHL Hogeschool en de Groningse vestiging van Stenden hogeschool. De vier partijen willen hiermee een kwaliteitsimpuls geven aan het basisonderwijs in Noord-Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Het programma van de ‘universitaire pabo’ biedt plaats aan een beperkt aantal studenten. In 2010 kunnen 60 studenten starten met de opleiding. Zij volgen een geïntegreerd programma van vier jaar, waarna ze twee bachelordiploma’s krijgen: een diploma Lerarenopleiding Basisonderwijs en een universitair diploma Pedagogische wetenschappen, specialisatie onderwijskunde. Vanaf maart kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Vanwege de selectie moet dat vóór 15 mei.

Pittige studie
Anders dan de ‘gewone’ pabo zal de academische pabo niet toegankelijk zijn voor havo-leerlingen. Het programma is alleen bedoeld voor studenten met een vwo-diploma. De verwachting is dat het een behoorlijk zware studie wordt. Greetje van der Werf, hoogleraar Onderwijzen en Leren aan de RUG: "Als student volg je het hele curriculum van de pabo, gecombineerd met een belangrijk deel van de opleiding onderwijskunde. Vanaf het begin lopen studenten stage op de basisschool, en in het vierde jaar wordt deze stage gecombineerd met het schrijven van de bachelorscriptie." Na vier jaar wordt de studie afgerond met een universitair diploma pedagogische wetenschappen en een pabodiploma.

Eigen gezicht
De interesse voor een universitaire lerarenopleiding voor het basisonderwijs is groot. In Utrecht ging in september 2008 een vergelijkbare opleiding van start en ook andere universiteiten volgden in rap tempo. Toch zal de RUG zich duidelijk onderscheiden van de andere universitaire pabo’s. Zo werkt de RUG niet samen met één, maar met verschillende Pedagogische Academies in Noord-Nederland. De studenten volgen zoveel mogelijk als één groep onderwijs, zowel voor de universitaire als de pabovakken.