Het gaat om een bodembacterie onder de naam “Cupriavidus necator”. Deze bacterie werd ooit voor het eerst gevonden in de buurt van de Duitse stad Göttingen, en was tot nu toe vooral beroemd omdat hij bioplastics kan maken.
Maar Sandy Schmidt, assistent hoogleraar bij het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP) van de RUG wil dit micro-organisme op een andere manier gebruiken. ‘Hij groeit normaal gesproken op suiker, maar kan dat ook op een gasmengsel van kooldioxide, zuurstof en waterstof’, legt zij uit op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Mijn idee is om de bacterie te laten groeien op de afvalgassen van de chemische industrie of de staalindustrie, en te zorgen dat hij daar nuttige moleculen van gaat maken.’
Er zit wel een bijzonder nadeel aan de superbacterie: hij stinkt ontzettend.
‘De lucht stoot studenten die er voor het eerst mee werken echt af.’ Maar verder lijkt Cupriavidus necator toch vooral een kip met gouden eieren. Behalve aminozuren en eiwitten kan hij ook bouwstenen voor geneesmiddelen maken, en stoffen die worden gelabeld met de koolstof-13 isotoop voor bij medische diagnostiek en MRI scans.
Bron en meer informatie: Rijksuniversiteit Groningen