Innovatie

RUG-onderzoeker ontwikkelt slimme stoeptegel

Een slimme stoeptegel die energie opwekt wanneer je erop stapt? Professor Mónica Acuautla Meneses van de Rijksuniversiteit Groningen heeft ‘m ontwikkeld. Onderop de tegel zijn piëzoelektrische korrels aangebracht, deze genereren geven een stroompje af wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Hij is recent getest bij het station van Zuidhorn.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Rijksuniversiteit Groningen
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

‘Hoewel de opgewekte energie niet te vergelijken is met die van een zonnepaneel, is het genoeg om bijvoorbeeld kleine elektronica lokaal van stroom te voorzien,’ legt Acuautla uit aan FSE Science Newsroom.

Tijdens de tests in Zuidhorn werd echter duidelijk dat er in de praktijk nog uitdagingen zijn. ‘In het lab werkte alles perfect, zelfs onder water. Maar in natte omstandigheden buiten bleek er een pompend effect te ontstaan waardoor water bij de elektronica kwam,’ legt Acuautla uit.

Daarom is de tegel is nu terug in het lab voor verbeteringen. Acuautla werkt aan het verfijnen van piëzo-materialen die ook bij lagere frequenties effectief zijn, zodat de technologie breder inzetbaar wordt.

Ze heeft ambitieuze plannen voor deze technologie, zoals het ontwikkelen van tegels bij stoplichten die door passerend verkeer van stroom worden voorzien en bij kinderdagverblijven waar kinderen door te springen gekleurde lampen kunnen bedienen.