Innovatie

RUG-onderzoekers: “basisinkomen effectieve methode van ontwikkelingshulp”

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) blijkt dat een basisinkomen een effectieve methode van ontwikkelingshulp is. Volgens onderzoekers investeren mensen die in armoede leven het geld in voedsel, schoon drinkwater, onderwijs en een duurzaam huis met zonnepanelen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Rijksuniversiteit Groningen
Foto | Rijksuniversiteit Groningen

Er werd onderzoek gedaan naar een project van de Nederlandse organisatie INclusion, die in 2020 als eerste een basisinkomenproject startte in Oeganda. In het dorp Welle in Oeganda, waar meer dan de helft van de inwoners in extreme armoede leefde, ontvingen alle inwoners 15 euro per maand, zonder voorwaarden.

Na 2,5 jaar blijkt onder andere dat extreme armoede in het dorp in afgenomen van 55 naar 10 procent, dat de voedselzekerheid is toegenomen, er minder uitval was op werk en het bezit van zonnepanelen flink is toegenomen. Ook vertelden inwoners aan de onderzoekers dat hun stress flink is afgenomen en ze optimistische zijn over de toekomst.

INclusion wil het basisinkomen in totaal zeven jaar lang blijven geven, tot in 2027. Dit geeft de inwoners van Welle de tijd om echt iets op te bouwen, zodat ze na afloop van het project niet snel weer terugvallen in armoede.