Innovatie

RUG stapt over op ledverlichting; voortaan studeren onder slimme lampen

De Rijksuniversiteit Groningen gaat aan de slag met een grootschalig project om alle niet-energiezuinige binnenverlichting in haar gebouwen te vervangen. Zo’n 40.000 verouderde lichtbronnen worden vervangen door zuinige LED-verlichtingssystemen. Daarmee verwacht de RUG op termijn zo’n vijftig tot tachtig procent energie voor verlichting te gaan besparen.


Leestijd: 1 minuut

Het vervangen van de lampen is niet zomaar gepiept. “Het wordt helaas geen kwestie van een oud peertje eruit halen en een nieuw peertje erin draaien,” zegt Marten Vellema, werkzaam bij de Vastgoedorganisatie van de RUG. “Hoewel de vervanging op sommige locaties eenvoudig en soepel zal verlopen, zal op andere locaties het plafond volledig geopend moeten worden en zal een deel van de bedrading opnieuw moeten worden aangelegd.”

Slimme verlichting

Het toevoegen van sensoren aan de verlichting resulteert in een slimmer systeem, waardoor de sensoren alleen branden waar en wanneer het nodig is. Bovendien zal de lichtsterkte automatisch worden aangepast, afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid licht in de ruimte en het type gebruik. Afhankelijk van de huidige, oude verlichting die ter plaatse wordt vervangen, verwacht de RUG op termijn vijftig tot tachtig procent minder energie voor verlichting te verbruiken.

De vervangingsoperatie wordt uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek en start vanaf het tweede kwartaal van 2024. De vervanging van de verlichting zal enkele jaren duren.