Het gaat om de onderzoeken van Bart Cornelissen, Vincent van de Boom en Carolien Woolthuis. Cornelissen doet onderzoek naar plaatselijke behandeling met stralingsgevoelige medicijnen. Dit moet ervoor zorgen dat gezond weefsel in het lichaam niet beschadigd raakt.
Het onderzoek van Van den Boom richt zich op genmutaties in acute myeloïde leukemie (AML). Dr. Vincent van den Boom zal met behulp van hele specifieke veranderingen in het DNA (CRISPR-Cas technologie) gaan onderzoeken hoe deze mutaties gezonde bloedcellen doen veranderen in leukemiecellen. Hij wil hiermee nieuwe aangrijpingspunten ontdekken voor de behandeling van AML-patiënten.
Woolthuis doet onderzoek naar de onderliggende biologie van AML. Voor de ontwikkeling van een meer gerichte en effectievere behandeling voor AML-patiënten is het namelijk essentieel dat we meer te weten komen over de onderliggende biologie van deze ernstige ziekte.
Innovatie
Ruim 2,2 euro voor onderzoeken UMCG naar kanker
Het UMCG ontvangt 2,2 miljoen subsidie voor onderzoeken naar kanker. “Waarom wordt de ene lichaamscel kwaadaardig en de andere niet? Waarom is de ene kankercel gevoelig voor behandeling en de andere niet? Waarom zaait de ene kankercel uit en de andere niet? KWF Kankerbestrijding investeert in totaal 14,7 miljoen in 23 nieuwe onderzoeken die zich richten op dit soort fundamentele kankervraagstukken,” schrijft het UMCG.
Leestijd: 1 minuut