In Groningen, Friesland en Drenthe hebben zich in tien jaar tijd toonaangevende IT-bedrijven ontwikkeld met (inter-) nationale uitstraling. Het Noorden staats steeds vaker op lijstjes met namen als Amsterdam en Eindhoven, als topregio’s op het gebied van technologie of digitalisering.
Dat het Noorden ook door de overheid als zodanig wordt erkend bleek onlangs toen Groningen door staatssecretaris Mona Keizer de organisatie van het prestigieuze congres “Nederland Digitaal” kreeg toegewezen. De staatssecretaris was onder de indruk van de goede samenwerkingen in het noorden.
Een belangrijke stuwende kracht achter deze ontwikkeling van Noord-Nederland is de organisatie “Samenwerking Noord”, die dit jaar tien jaar bestaat. Samenwerking Noord heeft als doel de IT-sector en de IT-arbeidsmarkt in Noord-Nederland te versterken, door medewerkers, organisaties en kennis te verbinden, en door het uitbouwen van een netwerk. In de tien jaar van haar bestaan heeft Samenwerking Noord, waar tachtig grote en kleine bedrijven en instellingen bij zijn aangesloten, veel bereikt. Ook dankzij samenwerking met organisaties als de Noordelijke Online Ondernemers (NOO), de YES, en Noorderlink.
Toekomst
Wat er in die tien jaar al veranderd is: níet de ambitie van Samenwerking Noord. Want: staat het Noorden nu in de top 3 van Nederlandse IT regio’s, samen met Amsterdam en Eindhoven, als het aan Fred Hassert ligt gaat de volgorde van die lijst ook nog veranderen. “We willen eigenlijk wel op nummer 1 komen te staan”, glimlacht Hassert. Wie denkt dat dat te hoog gegrepen is, heeft het mis, zegt Fred. “Je moet natuurlijk wel ambitieus zijn, en dat zijn wij zeker. Er zitten nu al veel Noordelijke ondernemers in de Deloitte Fast 50. Relatief doet het Noorden het daarmee nu al ontiegelijk goed!”.
Voor het volledige interview: klik hier