Innovatie

Start-ups op zoek naar kapitaal? 'Business Generator Groningen' verstrekt eenmalige lening

Het groeikapitaal in de noordelijke regio neemt toe. Helaas weten start-ups hier nog niet altijd van te profiteren. Stichting Business Generator Groningen (een samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en Rabobank) komt daarom met de Business Generator Lening. Een eenmalige lening van 10.000-35.000 euro voor vroege fase start-ups om nou net dié stap te maken die nodig is om de eerste klanten over de streep te trekken en kans te maken op verdere financiering.


Leestijd: 2 minuten

Start-ups op zoek naar kapitaal? 'Business Generator Groningen' verstrekt eenmalige lening
Start-ups op zoek naar kapitaal? 'Business Generator Groningen' verstrekt eenmalige lening

De start-ups kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor het laten uitvoeren van een technologische haalbaarheidsstudie, een customer journey analysis, prototyping of een usability test. Kosten die veelal nodig zijn voor het genereren van financiering en verdere commercialisering, maar die menig start-up niet zomaar kan ophoesten.

Bert Roman, Directievoorzitter Rabobank Stad en Midden Groningen: “We zien in het noorden start-ups met enorme potentie, maar door het voor start-ups onbekende traject om financiering te genereren krijgt een grote groep geen kans. Eeuwig zonde, want juist start-ups hebben vaak innovatieve kansrijke ideeën en op deze manier laten we dit potentieel onbenut. Met de laagdrempelige Business Generator Lening willen we deze barrière wegnemen en innovatieve start-ups een kans geven.”

Uniek aan het initiatief is dat de ondernemers niet alleen een financiële stimulans krijgen, maar ook business support in de vorm van verkennend IP-advies, een ervaren sparringpartner of startersbegeleiding in de vorm van training of coaching. Hiermee worden zij direct geïntroduceerd in het noordelijke innovatie ecosysteem.

Inmiddels zijn er al verschillende start-ups die gebruik maken van de Business Generator Lening. Een succesvol voorbeeld is Arc Ventures, opgericht door studenten Artificial Intelligence van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze start-up heeft een nieuwe iPhone hoes, de Arc Pulse, ontwikkelt waarmee je iPhone met een minimale hoes maximaal wordt beschermd. De lening heeft het bedrijf gebruikt voor de aanschaf van productiematerialen en kosten die komen kijken bij het opstarten van een bedrijf. Daarbij heeft het jonge bedrijf IP-advies ontvangen en hebben ze onlangs het eenjarig Venturelab North traject van de University of Groningen Centre of Entrepreneurship afgerond. De Arc Pulse wordt in april gelanceerd.

Start-ups die kans willen maken op de Business Generator Lening kunnen zich aanmelden via de website van Stichting Business Generator Groningen. Voorwaarde is wel dat de start-up een samenwerking kent met de aangesloten kennisinstellingen (RUG, UMCG of Hanzehogeschool), hieruit is voortgekomen of in een acceleratieprogramma van één van de drie instellingen participeert.

(Stichting Business Generator Groningen is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en Rabobank Stad en Midden Groningen en is gericht op het vermarkten van kennis uit de noordelijke kennisinstellingen en op het vergroten van de maatschappelijke en economische impact van deze kennis op de maatschappij.)