Innovatie

Sterke groei aantal zonnepanelen in Groningen

Er zijn nu meer dan een half miljoen zonnepanelen in Groningen. Volgens de gemeente Groningen, die dit meldt, gaat het de goede kant op met zonne-energie, maar we zijn er nog lang niet. Want wil Groningen haar ambities realiseren, dan hebben we 2,7 miljoen panelen nodig in de stad.


Leestijd: 1 minuut

Sterke groei aantal zonnepanelen in Groningen
Sterke groei aantal zonnepanelen in Groningen

Het aantal zonnepanelen in 2022 is gestegen tot ruim 522.200. Van alle zonnestroom in de gemeente Groningen komt nu 81% uit zonnepanelen op daken, 19% uit zonneparken.

CO2-neutraal in 2035

De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Van de benodigde elektriciteit moet dan 60% uit zonnepanelen komen. Daar zijn minstens 2,7 miljoen zonnepanelen voor nodig. Hiervoor zijn alle geschikte daken nodig.

Sterke groei op daken

Het aantal zonnepanelen op daken is in 2022 gestegen van 315.100 stuks naar ruim 377.000 stuks. De meeste panelen, 34.706 stuks, zijn op daken van woningeneigenaren gelegd. Meer dan 40% van de daken van alle woningeigenaren heeft nu zonnepanelen. Bij corporatie-woningen is dit nu 17% en op de daken van woningen particuliere verhuur 11%. De meeste daken met zonnepanelen zijn te vinden in de wijk Meerstad (76%),

in Nieuw-West (38%) en Haren-Oost (36%).

Bedrijven en kantoren blijven achter

Werden er vorig jaar nog 18.000 panelen geplaatst op bedrijfsdaken, dit jaar zijn het slechts 3366 panelen. Onder andere leveringsproblemen van zonnepanelen en omvormers verklaren de achterblijvende groei op bedrijfsdaken. Daarnaast huren veel bedrijven hun bedrijfspand en zijn daarom niet in de positie panelen te plaatsen.

De eigenaar/verhuurder kan dat wel doen, maar onderneemt om verschillende redenen vaak nog geen actie. Groningen Werkt Slim, het energieloket voor bedrijven, verwacht dat bij betere levering er ook weer meer panelen geplaatst worden. Eigen opwek van zonne-energie zorgt namelijk voor onafhankelijkheid van stroomvoorzieningen.

Ook wordt er gewerkt aan landelijke regelgeving, waarbij het verplicht wordt op nieuwe grote daken zonnepanelen te leggen.

Diverse zonneparken in voorbereiding

Er zijn in 2022 geen panelen bijgekomen in zonneparken. Er zijn wel veel parken in voorbereiding (Fledderbosch, Meerstad-Noord, Roodehaan fase II en III).

De verwachting is dat vanaf 2023 het eerste park operationeel zal zijn. De in totaal ruim 800.000 panelen in de zonneparken gaan ongeveer 260 MWp aan zonne-energie opwekken.