Innovatie

Studenten Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit doen mee aan ‘Self Driving Challenge’

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen gaan elektrische karts van software voorzien, zodat ze zelfstandig zonder bestuurder kunnen rijden.

Met het programmeren van deze karts gaan de teams op 8 juni meedoen aan een landelijke wedstrijd van kennisinstellingen op het TT-circuit van Assen. Deze ‘Self Driving Challenge’, wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).


Leestijd: 2 minuten

De studententeams werden donderdagmiddag gepresenteerd bij de Digital Society Hub op de Zernike Campus in Groningen. Deelname aan de Challenge betekent een enorme impuls voor de ontwikkeling van kennis in Groningen over autonoom rijden. Er zijn afzonderlijke teams van de Hanzehogeschool en van de Rijksuniversiteit, die onderling wel met elkaar wedijveren, maar die zich wel presenteren als twee teams van de als ‘Universiteit van het Noorden’.

Dankzij de Self Driving Challenge krijgen studenten de kans hun skills te vergroten op het gebied van ‘smart mobility’. In totaal doen er zes teams mee aan de wedstrijd. Behalve twee uit Groningen ook teams van Windesheim Zwolle, Hogeschool Rotterdam, Universiteit Twente en de Haagse Hogeschool.

Rijden zonder bestuurder

Is het dan zo dat Groningse studenten steeds meer kennis krijgen van de technologie van het autonoom rijden, het zal nog wel lang duren voordat auto’s zonder bestuurder over Nederlandse wegen rijden. Misschien dat het wel lukt om het autonoom rijden op lange snelwegen mogelijk te maken, maar voorlopig niet in steden.

“Niet alleen technologisch zijn we er nog lang niet, ook op het gebied van de wet- en regelgeving moet er nog van alles geregeld worden. Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat kinderen die nu geboren worden over achttien jaar geen rijbewijs meer nodig hebben”, zo betoogde Gerard Doll, divisiemanager Voertuig, Regelgeving & Toelating bij RDW.

Maar tegelijkertijd wil RDW de ontwikkeling van kennis over autonoom rijden wel bevorderen, en vandaar de jaarlijkse ‘Self Driving Challenge’. “Het is onze grote ambitie om de jaarlijkse challenge uit te breiden, en ook grote fabrikanten mee te laten doen, en hun merken tegen elkaar te laten rijden. Het zou dan fantastisch zijn om die challenge behalve in Assen tegelijk ook in andere delen van de wereld te houden, bijvoorbeeld in Korea en Michigan. Dan groeit het uiteindelijk uit tot een evenement van hele grote betekenis”, aldus een enthousiaste Doll.

De presentatie van de teams vond plaats in het gebouw van de Digital Society Hub. Dat is een innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool Groningen op het gebied van digitale transformatie. Studenten van alle faculteiten worden er in contact gebracht met bedrijven en instellingen waar ze samen werken aan het oplossen van digitale vraagstukken van die organisaties. Inmiddels zorgt de DSH er voor dat zo’n negenhonderd studenten per jaar straks digitaal goed beslagen ten ijs komen wanneer ze na hun studie de arbeidsmarkt betreden.

Roland Hiemstra, Programmadirecteur Digital Society Hub: “Met de komst van de Jantina Tammes school of Digital Society, Technology and AI van de RUG, kunnen we onze samenwerking met de RUG op het gebied van digitale transformatie intensiveren.”