Innovatie

Studenten ontwerpen energiezuinige verlichting


Leestijd: 1 minuut

De Light Challenge is een initiatief van de gemeenten Heerenveen, Assen en Groningen. Aan de wedstrijd doen vier teams mee die ieder bestaan uit tenminste vijf studenten (universitair/HBO), die vanuit verschillende vakgebieden hun expertise aan het ontwerp bijdragen. De studenten baseren hun ontwerp op de ideeën en inbreng van de bewoners van de straat waarvoor zij de verlichting ontwerpen. De ontwerpen worden tijdens de finale in oktober behalve door een vakjury ook door een bewonersjury beoordeeld.

De aftrap voor de ontwerpwedstrijd in Groningen is op 10 maart gegeven door wethouder Stadsbeheer Jannie Visscher. Dit was tevens de eerste kennismaking van ‘Team Lux’ met de bewoners van de Marsstraat.

In Groningen wordt een groot deel van de straatverlichting gedimd. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 41 procent (1 miljoen Kwh), 200.000 euro. De gemeente is voortdurend gespitst op mogelijkheden om verlichting nóg beter en energiezuiniger te maken. Daarom doen we mee aan Light Challenge, een ontwerpwedstrijd voor veilige en duurzame verlichting.