Innovatie

Studenten RUG helpen SOS International in strijd tegen coronavirus

Studenten van het Groningen Digital Business Center (GDBC) van de Rijksuniversiteit Groningen hebben tijdens een studieproject de organisatie ‘SOS International’ geholpen met het maken van een scenario om voorbereid te zijn op toekomstige mogelijke uitbraken van het coronavirus. Zij konden de nieuwste wetenschappelijke kennis gebruiken bij het bedenken van een antwoord op een (theoretisch) doemscenario, een pandemie in 2023.


Leestijd: 2 minuten

Studenten RUG helpen SOS International in strijd tegen coronavirus
Studenten RUG helpen SOS International in strijd tegen coronavirus

SOS International

SOS International levert als partner van de GGD Nederland een belangrijke bijdrage in de strijd tegen het coronavirus. Vooral als er opgeschaald moet worden bij het bron- en contactonderzoek, nadat een patiënt positief is getest.

Dennis Boer en Nilis van Genne presenteerden namens SOS in de intake het vraagstuk aan de studenten: het doemscenario, een pandemie in 2023, genaamd COVID-23. ""Help ons om hier op voorbereid te zijn, dat het bronnen- en contactonderzoek (BCO) per direct kan starten, dat alle GGD's een uniforme werkwijze hanteren en goed aangelijnd zijn bij alle andere relevante stakeholders en processen (vaccinatie en testen)", zo luidde de vraag. Daar gingen de studenten in twee groepen enkele weken mee aan de slag. De ene week een Q&A met de opdrachtgevers, de andere keer een (gast)college over agile en scrum met uiteindelijk de oplevering van het advies aan de opdrachtgevers deze week.

De studenten stelden een andere werkwijze dan de gevolgde voor. Eén waarin  een uniforme werkwijze wordt gehanteerd, een orgaan wordt opgetuigd van het begin af aan met daarin alle relevante stakeholders waar capaciteit en training hoog op de agenda staat, privacy goed ingeregeld is, communicatie afgestemd is en loopt.

Hiermee zorgt deze oplossing voor een pikstart aan het begin van de pandemie, uniformiteit in de werkwijze en tevens dat alle stakeholders aangehaakt zijn.

De heren Boer en Van Genne waren verrast met de aangereikte adviezen en bedankten de studenten met deze inkijken. De studenten komen nu nog éénmaal bijeen in een college ter voorbereiding op het examen waarin zij het scrum certificaat kunnen bemachtigen. Dit examen zullen zij in juni gaan doen waarmee de learning community ook afgerond wordt.

Het ging om studenten die deelnamen aan een “Learning Community Agile” van het Groningen Digital Business Center (GDBC) en de Career Services van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze learning communities hadden eerder al andere organisaties en bedrijven in Nederland geholpen, zoals ING en de politie. De studenten – onder begeleiding van Wilco Bontenbal en Bas Baalmans – krijgen dankzij deze communities ervaring in de praktijk, en de opdrachtgevers krijgen dankzij de agile werkwijze van de studenten vaak verrassende adviezen.