Innovatie

Twee RUG-onderzoekers winnen 15.000 euro voor innovatief onderzoek

Zowel Tessa Quax als Marthe Walvoort krijgen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Early Career Award. De prijs is bedoeld voor jonge onderzoekers in Nederland met vernieuwende, originele onderzoeksideeën. Quax is pionier in het effect van virussen op eencellige micro-organismen, en Marthe Walvoort onderzoekt ‘gezonde’ suikers. Op 14 februari 2022 nemen de onderzoekers de prijs, een bedrag van 15.000 euro en een kunstobject, in ontvangst in het Trippenhuis te Amsterdam. In totaal worden er twaalf awards uitgereikt.


Leestijd: 1 minuut

Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep
Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep

Micro-organismen

Quax is adjunct-hoogleraar Biology of Archaea and Viruses aan het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Ze ontvangt de Early Career Award in het domein Natuur- en Technische wetenschappen. Quax bestudeert de mechanismen waarmee virussen micro-organismen, genaamd archaea, infecteren. Archaea zijn eencelligen die op de meest uiteenlopende plekken ter wereld voorkomen. Zo groeien ze in hete bronnen, in zoutmeren, en in de menselijke darm. Haar onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de rol van virussen in de natuur en van hun effect op de evolutie van eencelligen. 

'Gezonde' suikers

Walvoort is adjunct-hoogleraar suikerchemie en suikerbiologie aan het Stratingh Institute for Chemistry. Ze ontvangt de Early Career Award in het domein Natuur- en Technische wetenschappen. Walvoort is een expert op het gebied van suikermoleculen. Met haar team van jonge onderzoekers richt ze haar pijlen op de suikers in moedermelk, om te begrijpen welke van deze suikers bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de baby. Haar innovatieve aanpak leidt tot nieuwe inzichten in de werking van deze ‘gezonde’ suikers. Daarnaast is ze geïntrigeerd door de suikers die ziekteverwekkende bacteriën maken. Door deze in kaart te brengen, draagt Walvoort bij aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie om bacteriële infecties te verhinderen. Walvoort vertelt alles over haar onderzoek naar ‘gezonde’ suikers in haar podcast.