Innovatie

UMCG: app voor behandeling ongewild urineverlies

Het UMCG in Groningen heeft een app ontwikkeld voor de behandeling van ongewild urineverlies. Dat is een veel voorkomende kwaal in Nederland. Bijna een miljoen vrouwen in Nederland, jong en oud, hebben te maken met ongewild urineverlies, ten gevolge van een overactieve blaas of door verslapping van de bekkenbodemspieren.


Leestijd: 1 minuut

UMCG: app voor behandeling ongewild urineverlies
UMCG: app voor behandeling ongewild urineverlies

Uit onderzoek blijkt dat de app een effectieve behandeling is voor een probleem waarmee veel vrouwen in Nederland kampen. Ook is de app kosteneffectief. Vanaf nu kan iedereen de app kosteloos downloaden, zo meldt het UMCG.

Laagdrempelige hulp

Ongewild urineverlies kan het sociale leven en het seksleven van vrouwen negatief beïnvloeden. De klachten zijn goed behandelbaar, maar de praktijk leert dat slechts dertig procent van de vrouwen hulp zoekt bij de huisarts. Om de hulp laagdrempelig beschikbaar te maken hebben Anne Loohuis en Nienke Wessels, onderzoekers op de afdeling huisartsengeneeskunde en ouderengeneeskunde van het UMCG, de app URinControl ontwikkeld. De app biedt een behandeling voor de twee veelvoorkomende oorzaken van ongewenst urineverlies: blaastraining bij een overactieve blaas en bekkenbodemspieroefeningen  bij verslapping van de bekkenbodemspieren.

Aantoonbaar effectief

Uit onderzoek van Loohuis en Wessels blijkt dat de behandeling met de app net zo goed werkt als behandeling via de huisarts. Daarmee is de app de eerste ter wereld die aantoonbaar effectieve behandelingen biedt voor twee veelvoorkomende oorzaken van ongewenst urineverlies bij vrouwen.

Vanaf vandaag beschikbaar

De app die gebruikt is voor het onderzoek is, op basis van feedback van de gebruikers, vernieuwd. Vanaf vandaag kan iedereen de app downloaden en gebruiken.

“Met de app kan iedereen zelf aan de slag met een trainingsprogramma op maat”, zegt Nienke Wessels. “De app bevat oefeningen om de aandrang te verminderen en een programma om de bekkenbodemspieren sterker te maken, en houdt de voortgang bij. Je kunt de app gebruiken zonder je huisarts of een fysiotherapeut te raadplegen, maar je kunt hem ook gebruikt in aanvulling op een behandeling van een zorgverlener. Je kunt er zelfs voor kiezen om je zorgverlener mee te laten kijken in de app.”

Meer op: https://urincontrol.online/