Uit het onderzoek blijkt dat het aantal galwegproblemen daardoor afnam. Bovendien lijkt het er op dat dankzij behandeling met de machine meer levers van donoren geaccepteerd zullen worden voor transplantatie.
Koude, zuurstofrijke perfusie van een donorlever met de perfusiemachine voorafgaand aan een levertransplantatie, zorgt voor veel minder galwegproblemen na de transplantatie. Deze complicaties zorgen voor gezondheidsschade bij de patiënten en kunnen er toe leiden dat een patiënt een nieuwe transplantatie moet ondergaan. De perfusiemachine zorgt hiermee voor een efficiënter gebruik van het schaarse aantal beschikbare donorlevers.
Dit blijkt uit een grote internationale studie onder leiding van leverchirurg Robert Porte van het UMCG. Het is de eerste studie die direct bewijs levert voor het positieve effect van koude, zuurstofrijke machinale perfusie van donorlevers . De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het gezaghebbende New England Journal of Medicine.
Minder complicaties na machineperfusie
Uit het onderzoek blijkt dat bij de groep patiënten die een lever kreeg die via een perfusiemachine was gespoeld, het aantal galwegproblemen veel minder vaak voorkwam. In deze groep waren er bij 6% van de patiënten galwegproblemen, tegenover bij 18% van de patiënten uit de andere groep.
Onderzoeksleider Robert Porte is zeer enthousiast over dit resultaat: ‘Behandeling van de donorlever met zuurstofrijke vloeistof in de perfusiemachine beschermt levers tegen de beschadiging en ontstekingsreactie die ontstaat als de bloedtoevoer naar de lever wordt hersteld, nadat de lever eerst tijdelijk geen zuurstof heeft gekregen. We veronderstelden dat het daarmee ook zou beschermen tegen het ontstaan van galwegproblemen na de transplantatie. In dit onderzoek hebben we dit inderdaad aangetoond. Daarmee is dit de eerste studie wereldwijd die de effectiviteit van deze vorm van machineperfusie bewijst.’
Meer donorlevers geaccepteerd
Doordat de kans op de complicaties bij levers die gedoneerd zijn na een hartstilstand groter is dan bij levers die gedoneerd zijn na hersendood, weerhoudt dit sommige transplantatiecentra ook in het accepteren van dergelijke donorlevers. Porte: ‘Zeker in de VS zie je veel minder van dit type levertransplantaties dan in landen zoals Nederland, België en de UK. Met deze machineperfusietechniek zijn dus niet alleen complicaties na transplantaties te voorkomen, maar hopelijk zal dit er ook toe leiden dat meer levers van donoren die zijn gestorven na een hartstilstand, geaccepteerd zullen worden voor transplantatie.’
Perfusiekamer in UMCG
Het UMCG beschikt sinds 2015 over een zogenoemde ‘Organ Preservation & Resuscitation’-unit. In deze ruimte worden donororganen, zoals levers, longen en nieren, voor transplantatie in perfusiemachines behandeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. Met de nieuwe perfusietechnieken kunnen organen niet alleen beter bewaard, maar ook verbeterd en vlak voor de transplantatie getest worden. Dit leidt ertoe dat meer organen geschikt kunnen worden gemaakt voor transplantatie. Eerder transplanteerde het UMCG al succesvol afgekeurde longen die waren geoptimaliseerd in een perfusiemachine.