Innovatie

UMCG investeert miljoenen in energiebesparende maatregelen

Het UMCG gaat flink investeren in de verduurzaming van zijn gebouwen. Met een overheidssubsidie van 2,5 miljoen euro en een flinke eigen bijdrage investeert het UMCG in totaal ruim 8 miljoen euro in HR++-glas en slimme ledverlichting.


Leestijd: 1 minuut

UMCG investeert miljoenen in energiebesparende maatregelen
UMCG investeert miljoenen in energiebesparende maatregelen

Uiteindelijk wil het UMCG een CO2-neutrale organisatie worden. Daarom heeft het ziekenhuis in kaart gebracht welke energiebesparende maatregelen nodig zijn. “Voor de opengestelde overheidssubsidie bleken grootschalige uitrol van HR++-glas en ledverlichting het meest geschikt”, legt manager Technisch Beheer Bert Jan Oosting uit. “Op veel plekken in het UMCG hebben we nog TL-verlichting die aan vervanging toe is en verliezen we veel warmte door minder goed isolerende ramen uit de tijd waarin ons centraal medisch complex gebouwd is.”

Gas, elektriciteit en CO2 besparen

Met deze investering zal het UMCG ruim 140.000 m3 aardgas en meer dan 970 MWh elektriciteit per jaar besparen. Oosting: “Dit gaat jaarlijks honderdduizenden euro’s aan energiekosten schelen. En de besparingen op gas en elektriciteit staan gelijk aan 283.000 kg directe CO2-emissie en ruim 58.000 indirecte CO2-emissie.”

Als alles volgens planning verloopt start het UMCG in september met het vervangen van alle buitenbeglazing van het centraal medisch complex. De ledverlichting wordt toegepast op alle afdelingen die geen onderdeel zijn van de nieuwe en vernieuwde afdelingen die het UMCG momenteel aan het bouwen is: daar komt sowieso al ledverlichting. Ook komt er ledverlichting in de parkeergarage Zuid. Eind 2024 moet het klaar zijn.

Foto: Bert Jan Oosting (rechts) met zijn collega's Stephan Hamm (links) en Henno Rozenberg die de subsidieaanvraag mede hebben geregeld.