Innovatie

UMCG: Nieuwe behandeling van gevorderde endeldarmkanker leidt tot minder uitzaaiingen

Het UMCG heeft de coördinatie gedaan van een internationaal onderzoek naar de behandeling van endeldarmkanker. Conclusie van dit onderzoek is dat deze nieuwe behandeling van gevorderde endeldarmkanker leidt tot minder uitzaaiingen.


Leestijd: 1 minuut

UMCG: Nieuwe behandeling van gevorderde endeldarmkanker leidt tot minder uitzaaiingen
UMCG: Nieuwe behandeling van gevorderde endeldarmkanker leidt tot minder uitzaaiingen

De kans op terugkeer van endeldarmkanker is minder groot als een patiënt vóór de operatie kortdurend wordt bestraald en aansluitend chemotherapie krijgt. Dit blijkt uit een internationale studie die werd gecoördineerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Karolinska Institutet en de Uppsala Universitet uit Zweden.

De onderzoekers verwachten dat deze resultaten zullen leiden tot aanpassing van de standaard behandeling van gevorderde endeldarmkanker. De resultaten zijn verschenen in The Lancet Oncology.

Samen met meer dan vijftig andere ziekenhuizen is gekeken of een andere behandelstrategie van endeldarmkanker kan leiden tot minder uitzaaiingen elders in het lichaam. De huidige behandeling van gevorderde endeldarmkanker bestaat uit zes weken radiotherapie gecombineerd met een lage dosis chemotherapie(radiochemotherapie). Vervolgens wordt de tumor operatief verwijderd. Bij de nieuwe behandeling ontvangt de patiënt één week bestraling gevolgd door 18 weken chemotherapie. Daarna vindt de operatie plaats.

Uitzaaiingen in vroeg stadium aanpakken

“Bestraling met lage dosis chemotherapie zorgt ervoor dat de tumor zo klein mogelijk wordt en dus makkelijker te verwijderen is tijdens de operatie en chemotherapie doodt tumorcellen die uitzaaiingen vormen”, zegt radiotherapeut in het LUMC en Antoni van Leeuwenhoek Corrie Marijnen. “Door chemotherapie voor de operatie te geven, pakken we mogelijke uitzaaiingen in een vroeg stadium aan. Zo kan tussentijds de bestraling langer doorwerken, waardoor de tumor nog kleiner kan worden voor de operatie.”

(Bron en meer informatie: UMCG)