Het systeem is ontwikkeld door de gynaecoloog in opleiding Fleurisca Korteweg die woensdag 27 januari op haar vinding promoveert. Ze verwacht dat bij 80 procent van de doodgeboren kinderen kan worden achterhaald waaraan ze zijn overleden. De verwachting is ook dat met het nieuwe systeem een aantal sterfgevallen bij baby’s rond de geboorte kan worden voorkomen. Als duidelijk is waaraan een kind is overleden, kunnen artsen bij een volgende zwangerschap immers de aanstaande moeder gericht begeleiden.
Het systeem koppelt risicofactoren die rond rond de geboorte speelden (bijvoorbeeld roken en overgewicht bij de moeder, of laag geboortegewicht bij de baby) aan een doodsoorzaak. Korteweg schreef daarbij een richtlijn voor juist gebruik van het classificatiesysteem.
In Nederland overlijden per jaar 1200 tot 1400 kinderen vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte, stelt het UMCG. Volgens het ziekenhuis was er tot nu toe geen standaardsysteem om de doodsoorzaak bij de baby’s vast te stellen. Ook was niet duidelijk welke onderzoeken gedaan moesten worden om de doodsoorzaak vast te stellen.
De promovenda introduceerde het systeem al bij vijftig ziekenhuizen waar ze 1025 gevallen van doodgeboren kinderen onderzocht. In 65 procent daarvan bleek de oorzaak te liggen in het slecht functioneren van de placenta. Het is volgens haar bekend dat aanstaande vrouwen met overgewicht vaak een placenta van minder goede kwaliteit hebben. De groep vrouwen met overgewicht heeft bovendien ook vaak andere gezondheidsproblemen, zoals een slechte bloedcirculatie.
Innovatie
UMCG ontwikkelt systeem voor achterhalen doodsoorzaak kind
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee kan worden achterhaald waaraan een doodgeboren kind is overleden. Het ziekenhuis heeft dat woensdag bekendgemaakt. Tot nu toe werd volgens het ziekenhuis in twee derde van de gevallen geen doodsoorzaak gevonden. Alle artsen zullen binnenkort met het nieuwe systeem gaan werken.
Leestijd: 1 minuut