Veel patiënten van het UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde krijgen binnen het UMCG multidisciplinaire zorg. Zij worden bijvoorbeeld zowel bij kaakchirurgie of orthodontie als bij tandheelkunde behandeld; voor hen is met de nieuwe naam duidelijker dat zij patiënt van het UMCG zijn.
Hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas heeft meer redenen voor de naamsverandering. “We werken in ons centrum aan dezelfde thema’s en hebben hetzelfde beleid als andere afdelingen van het UMCG als het gaat om patiëntveiligheid en klantvriendelijkheid. De nieuwe missie en visie van het UMCG richt zich op gezond ouder worden én gezond blijven. Dat valt bij ons in vruchtbare aarde’.
Patiëntenzorg
Het centrum onderscheidt zich van reguliere praktijken door het complete aanbod van zorg. Het centrum biedt ook gespecialiseerde zorg in de paradontologie, implantaten en prothesen, de behandeling van slechte adem en esthetische tandheelkunde. De patiëntenzorg van het nieuwe centrum richt zich op alle leeftijdsgroepen. Er is een aparte jeugdpoli voor kinderen van 2 tot 18 jaar. Maar ook de oudere patiënt krijgt in het centrum gespecialiseerde zorg, doordat de opleiding tot tandarts voor de oudere patiënt (gerodontoloog) onderdeel is van het brede spectrum aan opleidingen.
Opleidingen
Lange tijd kende Tandheelkunde een eigen subfaculteit. Die werd in 1991 opgeheven om in 1995 samen met Mondhygiëne te herrijzen als disciplinegroep binnen de Faculteit Medische Wetenschappen. In 2005 werd de naam Academisch Centrum voor Mondzorg Groningen (ACMG) geïntroduceerd. Het aanbod aan opleidingen is nu veel breder dan in het verleden. Er wordt niet alleen opgeleid tot (gespecialiseerd) tandarts, maar ook is er een opleiding tot mondhygiënist. Voor de opleidingen op het gebied van Mondzorgkunde heeft het UMCG een samenwerkingsverband met de Hanzehogeschool Groningen.