Innovatie

UMCG opent nieuwe dieet- en innovatiekeuken

Met een grote glutenvrije en eiwitrijke taart opende het UMCG dinsdag de nieuwe dieet- en innovatiekeuken. In de keuken bereiden koks maaltijden op maat voor patiënten met een samengesteld dieet.


Leestijd: 1 minuut

Foto | UMCG
Foto | UMCG

Kortgezegd gaat het daarbij om het verleiden, motiveren en stimuleren van de patiënt om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Daar komt best wat bij kijken, legt Anet Huizing uit, projectleider van het nieuwe voedingsconcept. “Stel dat iemand diabetes heeft en tevens eiwitbeperkt moet eten, dan gaan onze koks en keukenassistenten daarmee aan de slag. Vaak ook in overleg met de diëtisten van de afdeling.”

Voedselprovocatietests en smaaksturing

Naast het bereiden van maaltijden, worden in de nieuwe dieet- en innovatiekeuken verschillende tests gedaan om te bepalen wat patiënten nodig hebben of kunnen eten. Zo wordt met zogenoemde voedselprovocatietests door allergologen en diëtisten vastgesteld of een patiënt ergens allergisch voor is. De patiënt eet of drinkt volgens een testschema voorzichtig een voedingsmiddel dat mogelijk een allergische reactie uitlokt. In de dieet- en innovatiekeuken worden hiertoe recepten bereid volgens een gevalideerde receptuur, mét of zónder het verdachte voedingsmiddel.

Patiënten met een verminderd smaak- en/of reukvermogen hebben soms weinig eetlust. “Door smaaktests te doen, weet de dieetkok hoe hij die individuele patiënt tóch kan verleiden tot eten”, zegt Huizing. Dat doet hij door de smaak van de maaltijden van die patiënt te sturen door de vijf basissmaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) te versterken of te verzwakken.

Om de nieuwe dieetkeuken feestelijk te openen, maakten twee koks een glutenvrije en eiwitrijke taart, waarmee ze lieten zien dat ze ook door rekening te houden met verschillende diëten iets lekkers kunnen serveren. Als openingshandeling spoot Paulina Snijders namens de raad van bestuur een laatste toef room op de taart en zorgde voorzitter van de Cliëntenraad Peter Hilkhuysen met een framboos voor de spreekwoordelijke kers op de taart.