Innovatie

UMCG-teams gaan in de regio mensen met eerste psychose behandelen

Mensen in de provincie Groningen die voor het eerst een psychose krijgen, kunnen ook voor specialistische hulp terecht bij Lentis in Delfzijl en Winschoten. Dat is het gevolg van een samenwerking tussen het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG en Lentis.


Leestijd: 1 minuut

Vooral jongvolwassenen, mensen tussen de 14 en 30 jaar, krijgen voor het eerst een psychose. In de regio Groningen gaat dit om zo’n 40 tot 50 patiënten per jaar. Voor hen en hun familie is het niet altijd te doen om naar het UMCG te komen

Psychiater en hoofd behandelzaken psychose Wim Veling van het UMCG : “Iemand met een psychose heeft vaker acute en intensieve medische hulp nodig. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld in Delfzijl woont en je als behandelaar in de stad Groningen werkt, is het niet haalbaar om meerdere huisbezoeken op een dag te doen. Waar je ook woont in de regio, je moet goede medische zorg krijgen. Met deze samenwerking kunnen we dit mogelijk maken.”

Bij Lentis in Delfzijl en Winschoten werken twee behandelteams één dagdeel per week. Elk team bestaat uit een psychiater, arts-assistent of verpleegkundig specialist, één of twee sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen en een ambulant verpleegkundige.