Innovatie

UMCG:'Gebruik de term whiplash niet meer'

Mensen die nekklachten aan een auto-ongeval overhouden, komen minder snel van hun klachten af, als zij van de dokter horen dat zij een whiplash hebben. Dat stelt Jan Buitenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij roept artsen dan ook op om de term niet meer te gebruiken. Buitenhuis promoveert begin juni op dit onderwerp.


Leestijd: 1 minuut

,,Veel mensen associëren de term whiplash met chronische klachten. Als mensen verwachten dat ze ernstige klachten zullen houden, herstellen ze minder snel”, zegt Buitenhuis. Door gebruik van de term te vermijden, kunnen artsen negatieve verwachtingen bij hun patiënten voorkomen en zo mogelijk het herstel bespoedigen, aldus de promovendus.

De term whiplash wordt gebruikt om een complex aan medisch onverklaarbare symptomen te beschrijven, die zijn ontstaan na ongevallen. Hiervan is nekpijn een van de belangrijkste klachten.

De onderzoeker ondervroeg ongeveer tweeduizend slachtoffers van verkeersongelukken. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen die hun klachten na het ongeval nadrukkelijk toeschrijven aan een whiplash, een grotere kans hebben om een jaar na het ongeluk nog klachten te hebben, dan mensen die dit niet doen.