Innovatie

Wie herinnert zich de Groningse mayonaise van Brander?

Onlangs kwam in het nieuws dat de beroemde Ranja terug keert op de markt. Wat velen niet weten is dat Ranja een Gronings merk was, gemaakt door de firma C. Polak Gzn. Ranja is echter niet het eerste Groningse product dat terugkeert van weggeweest. Vorig jaar al keerde de mayonaise van Brander terug. Welke lezers van de GIC kunnen zich die mayonaise herinneren, die een grote hit was in het Groningse uitgaansleven totdat cafetaria Brander, zo’n 35 jaar geleden voorgoed zijn deuren sloot.


Leestijd: 1 minuut

Wie herinnert zich de Groningse mayonaise van Brander?
Wie herinnert zich de Groningse mayonaise van Brander?

De mayonaise van Brander werd begin 2014 weer op de markt gebracht door  Horecasauzen fabriek Oliehoorn uit Zwaag. Dat bedrijf wil de markt veroveren met een landelijke cafetariamayonaise en wil hiervoor een oud (beproefd) recept opnieuw op de markt brengen. Het betreft de bekende Brander mayonaise die jaren een grote hit was in het Groningse uitgaansleven totdat cafetaria Brander, zo’n 35 jaar geleden voorgoed zijn deuren sloot.

Wat de mayonaise zo bijzonder maakte was de volle smaak, die volgens de fans zo lekker en apart was dat mensen er in het verleden voor omreden. Als je het laatste frietje op had, had je alleen nog olie in je bakje en vette vingers…

Mayonaise met friet

Er doet zelfs een anekdote de ronde dat mensen een bakje mayonaise bestelden aangevuld met wat frietjes alleen om de mayonaise op te kunnen lepelen.