Innovatie

Zeilschip van Wubbo Ockels arriveert op 31 juli in thuishaven Lauwersoog

Het zeilschip De Ecolution arriveert na een wekenlange trip vanuit Curaçao, waar het een bijdrage heeft geleverd aan de promotie van duurzame ontwikkeling, op vrijdag 31 juli omstreeks 12 uur in de haven van Lauwersoog. De aankomst zal met feestelijk vertoon gepaard gaan. De totale havengemeenschap van Lauwersoog zal namelijk de intocht van de Ecolution begeleiden. Diverse (zeil)schepen, vissersboten, jachten, KNRM, Rijkswaterstaat tot rondvaartboten toe, zullen zorgen voor een glorieuze en feestelijke intocht. De haven van Lauwersoog  wordt tevens de thuishaven van dit duurzame schip van de vorig jaar overleden astronaut en professor Wubbo Ockels.


Leestijd: 1 minuut

Zeilschip van Wubbo Ockels arriveert op 31 juli in thuishaven Lauwersoog
Zeilschip van Wubbo Ockels arriveert op 31 juli in thuishaven Lauwersoog

Wubbo Ockels wilde een schip bouwen waarmee hij kon laten zien dat duurzaamheid geen vermindering van comfort hoeft te betekenen. Voor dit zeilschip is geëxperimenteerd met diverse soorten nieuwe schroeven, waaronder een flexibele schroef. Dat heeft geleid  tot een definitief schroefontwerp, waarmee zowel gevaren kan worden als energie mee kan worden opgewekt.  Door te zeilen kan de boot bijvoorbeeld zoveel energie opwekken, dat het mogelijk is om drie weken lang comfortabel aan boord te leven. Daarnaast heeft de Ecolution een biodieselmotor aan boord en is het schip voorzien van allerlei technische snufjes. Onlangs is de Ecolution eigendom geworden van de Stichting Wadduurzaam.

De Ecolution zal in de nabije toekomst vanuit de haven van Lauwersoog diverse (onderzoeks) vaartochten verrichten. Het ligt in de bedoeling om in Lauwersoog – op de grens met het Werelderfgoed Waddenzee en het Nationaal Park Lauwersmeer – een duurzaamheidscentrum te vormen, geïnspireerd op het gedachtengoed van Ockels, waarbij de boot, vooralsnog, als fysiek centrum zal fungeren. Over de planvorming wordt momenteel nagedacht.

Op vrijdag 31 juli kunnen geïnteresseerden in de haven van Lauwersoog genieten van een prachtig schouwspel van diverse vaartuigen. Vanaf 10 uur start de inscheping van genodigden en publiek om vervolgens de Ecolution tegemoet te varen. De verwachting is dat de Ecolution vervolgens rond 12 uur afmeert in de passantenhaven van Lauwersoog. Daar volgt er een kort officieel welkomstprogramma en zijn er rondom het Haven Informatie Paviljoen diverse activiteiten gepland. Voor genodigden en publiek is er de gelegenheid om tot 16.00 uur de Ecolution te bezichtigen.