Innovatie

Zonneweide Glimmen legt pad vol stenen die CO2 opnemen: olivijn

De zonneweide Glimmen gaat een CO2-bindende toegangsweg aanleggen met olivijn. Dat is een steensoort die CO2 opneemt. Het wordt daarmee dan een van de meest duurzame paden van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Zonneweide Glimmen legt pad vol stenen die CO2 opnemen: olivijn
Zonneweide Glimmen legt pad vol stenen die CO2 opnemen: olivijn

Olivijn haalt CO2 uit de lucht. De olivijn voor Glimmen wordt geleverd door Greensand (www.greensand.nl). De zonneweide hoeft alleen de transportkosten te betalen. Het materiaal zelf  wordt gratis beschikbaar gesteld.

Het mineraal olivijn reageert bij de verwering met CO2 en water, waarbij kalkoplossing ontstaat. De kalkoplossing gaat verzuring van de grond tegen. Om 1 kg CO2 te binden is 1 kg olivijn nodig.  Met greenSand CO2 Opruim Certificaten kan je je CO2-uitstoot compenseren of extra helpen tegen klimaatverandering.

Olivijn is op elk continent in grote hoeveelheden aanwezig. Het is een stollingsgesteente dat bij de vorming van bergketens en bij vulkaanuitbarstingen aan de oppervlakte komt, zoals Spanje, Noorwegen, Cyprus, Turkije, Iran, Griekenland en de Verenigde Staten.

Er zijn nog zonnepenalen beschikbaar voor inwoners, stichtingen, verenigingen en bedrijven in het gebied Vries – Peize – Groningen-Zuid – Kropswolde. Een paneel kost € 250 en verdient zich in terug in ongeveer 8 jaar. Met een subsidie i.v.m. aardbevingsschade kunnen ook panelen aangeschaft worden.

Zie voor meer informatie www.zonneweideglimmen.nl