Nieuws

1,5 miljoen euro voor onderzoek naar oorzaken allergieën bij kinderen

UMCG-onderzoeker Alexandra Zhernakova ontvangt een beurs van 1,5 miljoen euro. Met het geld zullen zij en haar team de komende 5 jaar onderzoek doen naar de oorzaken van allergieën bij kinderen.


Leestijd: 1 minuut

Foto | UMCG
Foto | UMCG

Allergische ziekten, zoals eczeem en voedselallergieën komen veel voor bij kinderen. Deze ziekten hebben meerdere oorzaken, maar vaak is onbekend wat deze oorzaken precies zijn.

Zhernakova en haar collega’s gaan onderzoek doen met de gegevens van een grote groep moeders en hun baby’s uit het Lifelines NEXT cohort. De focus van het onderzoek ligt op het begrijpen van de relaties tussen het microbioom, de ontwikkeling van het immuunsysteem, genetica, voeding, de omgeving van moeders en baby’s en hoe deze relaties de aanleg voor allergieën beïnvloeden. 

Vici-beurs

Zhernakova ontvangt het bedrag middel een Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die met succes hebben aangetoond een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.