Nieuws

Een derde van Groningse en Drentse jongeren heeft mentale problemen

Een derde van de jongeren in Groningen en Drenthe kampt met mentale problemen, maar 42% praat nooit over mentale gezondheid. Dat blijkt uit een enquête van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe, ingevuld door ruim 2100 jongeren in het najaar van 2024.


Leestijd: 1 minuut

Uit de vragenlijst blijkt ook dat bijna de helft van de jongeren (12 tot 18 jaar) mentale problemen ziet bij leeftijdsgenoten.

Jongeren noemen verschillende thema’s die belangrijk zijn voor hun mentale gezondheid. Bijvoorbeeld: een gezonde leefstijl, zelfzorg en voldoende vrije tijd voor sociale contacten, hobby’s en ontspanning. Ook geven jongeren aan dat ze om moeten gaan met schoolstress.

Jongeren pleiten voor minder prestatiedruk, zowel door toetsen en huiswerk als door verwachtingen van ouders. Ook pleiten ze voor makkelijkere toegang tot zorg, zonder wachtlijsten. Om mentaal gezond te blijven is er een betere balans tussen school en privé nodig. Ook benadrukken jongeren dat volwassenen een belangrijke rol hebben om naar jongeren te luisteren en hen serieus te nemen. Bovenal onderstrepen jongeren het belang van praten over je gevoelens. Of het nu met vrienden, familie of een professional is.

Taboe

Als vervolg voerden onderzoekers van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe samen met ervaringsdeskundigen van Accare gesprekken met ongeveer 110 jongeren op zeven middelbare scholen in Groningen en Drenthe. Jongeren gaven aan dat het belangrijk is om te leren dat het normaal is om je soms minder goed te voelen. Maar het blijft lastig: “We willen dat het geen taboe is, maar dat voelt het vaak wel’’, aldus een jongere.

Redenen waarom jongeren er niet over praten zijn angst voor negatieve reacties, gebrek aan een vertrouwensband, of het gevoel niet serieus genomen te worden.